04.01.2010 19:00 #Gulbis Ernest - Montanes Albert # 2:1 # 4,0 # 10 # Expekt
Postanowiłem dzisiaj zaryzykować i stawiam na tenis w turnieju w Doha gdzie zagra Litwin Gulbis Ernest z Hiszpanem Montanes Alber. W rankingu ATP wyzej jest sklasyfikowany Hiszpan bo na 31 miejscu a Litwin jest 90. Faworyta upatruję w Litwinie poniewaz mecz rozgrywany będzie na kortach twardych otwartych a tam specjalistą jest jednak Gulbis Ernest . Wygrał on juz z dzisiejszym przeciwnikiem przed rokiem na podobnych kortach w Australii bardzo gładko bo 3:0. Spodziewam sie jednak że tak wysoko sklasyfikowany tenisista jak Montanes Albert zdoła jednak wygrać choc jednego seta.
W Aucland o czym juz wczoraj pisałem złożyło się tak że dziś w ćwierćfinale spotkają się takie gwiazdy od szybkich nawierzchni jak: Hiszpan Albert Montanes i Szwajcar Michael Lammer. Na Szwajcara kurs ponad 3, ale zwycięstwo jednak ciężko grać, ponieważ nie jest to aż tak dobry tenisista by ryzykować wygraną. Jednak over 21.5 po 1.80 biorę od razu. Hiszpan pokonał tu dwóch miernych reprezentantów gospodarzy, z każdym z nich męcząc się w jednym secie, Lammer, który przeszedł tu kwalifikacje też nie należy do wielkich specjalistów od tej nawierzchni ale seta jak najbardziej urwać może, w końcu wygrał tu troche spotkań, a nie chce mi się wierzyć by Albercik 3 mecz z rzędu bez straty seta wygrał.
Analiza:Dziś o 4 nad ranem dojdzie do niezwykle interesującego spotkania 1/8 finału Australian Open.Zmierzą się w tym meczu sklasyfikowany obecnie na drugim miejscu w rankingu ATP Hiszpan Rafael Nadal z zajmującym 39 miejsce Chorwackim kolosem Ivo Karloviciem.Przeglądając ofertę na to spotkanie zauważyłem, że linia ustawiona jest bardzo nisko.Bukmacherzy chyba przypuszczają, że mecz zakończy się w 3 setach.Ja jednak uważam, że Karlovic wygra minimum jednego seta. W tym turnieju Ivo pokonał już w 5 setach Radka Stepanka , a w 4 Francuza Bennetau i swojego rodaka Ljubicicia.We wszystkich tych meczach było grubo ponad 30 gemów. Hiszpan Nadal ograł już w tym turnieju Austriaka Łuczaka, Słoweńca Lacko i Niemca Kohlschreibea.Jednak w tym ostatnim meczu Nadal miał już pewne problemy ze swoim przeciwnikiem.Wygrał co prawda w 4 setach jednak w tym meczu było dokładnie 38 gemów.Ilość ta potrzebna jest w tym typie.Szansa jest spora bo jak wszyscy fani tenisa wiedzą to Chorwat dysponuje bardzo dobrym serwisem.Niesamowicie ciężko jest go złamać .Hiszpan dzisiaj powinien wygrać jednak spodziewam się przynajmniej 4 setowego spotkania okraszonego dużą ilością gemów.Szansa na wejście tego typu spora, wszystko zależy od Ivo Karlovicia i jego serwisu.Jeśli będzie na dobrym poziomie to na pewno typ wejdzie.
Analiza: Jutro o 09.35 dojdzie do niezwykle ciekawego pojedynku w ćwierćfinale Australian Open rozgrywanego na betonowych nawierzchniach w Melbourne. Zmierzą się w nim Amerykanin Andy Roddick i Chorwat Marin Cilic.O ile obecność Amerykanina w tej fazie turnieju mnie nie dziwi to tyle postawa Cilicia jest dla mnie lekką niespodzianką .Roddicjk pokonał na tym turnieju już Thiemo de Bekkera, Feliciano Lopeza, Thomaza Bellucciego i po 5 setowym boju Fernando Gonzaleza.Prezentował dobrą formę.Cilic dość niespodziewanie ograł del Potro ale także był to wyczerpujący mecz.Jutro nie spodziewam się dużej ilości break pointów w 1 secie.Jeśli jednak ktoś miałby je wykorzystać to właśnie Amerykanin , który w moim odczuciu dużo lepiej się tutaj prezentuje.Ma kapitalny serwis, który trudno złamać.Dlatego uważam, że w pierwszym secie to właśnie Roddick wygra.A jakby nawet był tie break to Amerykanin wie jak w nich grać gdyż ma dużą skuteczność w tego typu rozgrywce.Kurs 1.7 na to zdarzenie to dobra inwestycja.
Ćwierćfinałowe spotkanie pomiędzy Amerykaninem Andy Roddickiem a Chorwatem Marinem Cilicem. Jestem przekonany że Andy da sobie radę z rywalem, co prawda stracił seta z Lopezem oraz w ostatnim spotkaniu stoczył bardzo wyrównane spotkanie z Gonzalezem, jednak nie jest na pewno po tak ciężkich meczach jak rywal, który 3 kolejne mecze ma bardzo męczące. Cilic nie przekonuje mnie, ponieważ robi więcej UE w meczach, takich typowych UE. Andy jest w formie, zgadzam się że to jeszcze nie jest ten ostateczny Andy, który nadal jest budowany, ale wygląda to dobrze. Myślę, że w 4 setach wygra Roddick, ma wyższy % pierwszego podania w korcie, o ponad 10% w ostatnich dwóch meczach, więcej UE można się spodziewać po Cilicu, wszystko to przełoży się na zwycięstwo Amerykanina.
Rosjanin Igor Andreev to 41 zawodnik rankingu światowego, natomiast Portugalczyk Rui Machado 124. Igor to tenisista który rozpoznawalny jest przede wszystkim dzięki swojemu fantastycznemu forehandowi, którym potrafi zdemolować takich przeciętniaków jak ten portugalski kwalifikant, do tego bardzo przyzwoity serwis. Dobrze czuje się na kortach ziemnych. Forma jest, w AO dobry mecz z Federerem, tu łatwo pokonał zawsze niebezpiecznego na wolnych kortach Włocha Starace. Z relacji wynika że Machado nic wielkiego nie pokazał w meczu z Danielem. Słaby serwis, dużo skrótów i mozolnego przebijania.
Już dziś o 19.30 dojdzie do spotkania ćwierćfinałowego w ramach turnieju w holenderskim Rotterdamie.Pula nagród wynosi 1445 tys.USD więc zawodnicy mają o co walczyć.Ja zajmę się jednak dokładniej spotkaniem Francuza Gaela Monfilsa z Rosjaninem Michaiłem Youzhnym.Zdecydowałem się postawić na zwycięstwo Gaela Monfilsa w pierwszym secie bo według mnie na tym turnieju prezentuje się on lepiej od swojego dzisiejszego rywala.Wystarczy spojrzeć na wyniki z dwóch poprzednich meczy obu panów.Rosjanin w pierwszej rundzie męczarnie z Golubevem, którego pokonał w 3 setach:1-6, 7-6, 7-6.Warto zauważyć, jak ''wchodzi'' w mecz Rosjanin który pierwszego seta przegrał do 1.W drugiej zwycięstwo Youzhnemu przyszło już o wiele łatwiej ale przeciwnik nie był ''najwyższych lotów''.Mharsel Khamdanow z Uzbekistanu urwał Rosjaninowi 8 gemów.Oba mecze zwycięskie ale Michaił grał w nich co najwyżej przeciętnie.
Gael na tym turnieju prezentuje się o wiele lepiej.Pokonanie Belga Oliviera Rochusa w 3 setach: 4-6, 6-1, 6-2 czy ogranie reprezentanta gospodarzy Thiemo de Bakkera w dwóch krótkich setach 6-3, 6-2 potwierdzają, że Monfils wraca do formy.Odpoczynek od tenisa widać wyszedł mu na dobre .ten turniej powinien być jego wielkim come backiem do światowego tenisa.
Myślę, że dzisiaj po ciekawym spotkaniu Francuz wyjdzie z niego zwycięsko.Stawiam , że już w pierwszym secie pokona Rosjanina a następnie wygra całe spotkanie.Taki kurs na jego zwycięstwo w 1 secie należy zagrać bo szansa na jego wejście jest naprawdę duża.
Spotkanie pomiędzy hiszpanem i francuzem odbywa się w Emiratach Arabskich o godzinie 14 30 a konktretniej w Dubaiu. Julien ostatnio złapał formę , świadczyć to może finał w Marsyli. Gdzie indziej niż u siebie nie łapać formy na zblizajace sie turnieje pomysleli francuzi i odrazu finał pomiędzy nimi lecz nie taki jak sie spodziewano , miał byc Tsonga - Monfils lub Tsonga - Simon lecz nic z tego Julien Benneteu spotkał sie w finale ze swoim najlepszym kolegą i partnerem w deblu Michaelem Llodrą. Benneteau w tym turnieju pokonał m.in Tsongę i Monfilsa , w meczu z Monfilsem Benneteau spokojnie wygrał mecz 2-0 lecz z Tsongą była wielka męczarnia , wygrał z nim 2-1 (7-6 5-7 7-6) był to mecz na miare finału lecz Llodra też zrobił swoje w półfinale i miał słabszego rywala który nie wymęczył go tak jak Tsonga. W tym turnieju własnie Llodra w pierwszej rundzie zmierzy się z Tsongą. Julien umie grać na twardej nawierzchni zawsze chętnie przyjeżdza do Dubaiu , w tamtym roku był niespodzianką tego turnieju , dotarł aż do 1/8 gdzie wtedy po walce przegrał z Ciliciem 1-2. Robredo w tym turnieju gra pierwszy raz , hiszpan również grał w turnieju we Francji jednak odpadł tam już w pierwszym swoim meczu w tym turnieju ze Zverewem , Robredo ostatnim czasy jest zupełnie bez formy , w Rotterdamie w 2 rundzie z Mayerem , w Australian Open przegrał w 1 rundzie bez wygranego seta , przeciwnie Benneteau w Rotterdamie dotarł do Ćwierćfinału a w Australii przegrał 1-3 w setach w 1/64 z chorwackim gigantem Ivo Karlovicem. Myślę że dyspozycja w której teraz znajduję sie francuz powinna spokojnie przeważyć nad losem tego spotkania. Benneteau jest w świetnej formie i w swoim jednym z ulubionych turnieju napewno nie złoży broni w pierwszej rundzie.