Kolejny, już czwarty dzień Wimbledonu. Spośród spotkań, które dziś odbędą się na tych trawiastych kortach wybrałem spotkanie pomiędzy dwoma zawodnikami z Ameryki Południowej, rozstawionym z nr 10 reprezentantem Chile Fernando Gonzalezem i Argentyńczykiem Leonardo Mayerem. 29-letni Gonzalez obecnie w rankingu ATP jest 10-ty, a młodziutki ledwie 22-letni Mayer jest na miejscu 64-tym. Obaj są praworęczni, o podobnych warunkach fizycznych (183cm - 187cm). Typ swój opieram przede wszystkim na tym, że Fernando Gonzalez tylko raz w Wimbledonie osiągnął sukces na skalę swego talentu, cztery lata temu osiągając ćwierćfinał. Od tamtego czasu szło mu już tylko gorzej, dwa kolejne występy kończył na trzeciej rundzie, a w zeszłym roku odpadł już właśnie w drugiej rundzie, w 4 setach z Bolellim. Co roku w każdym meczu, obojętnie jaka to runda by nie była każdy set należy do zaciętych, sporo walki jest w meczach z jego udziałem. Młodziutki Argentyńczyk jest dość nietypowym graczem jak na zawodnika z tego kraju. Już na poziomie challengerowym lepszy bilans miał na nawierzchni twardej niż na ziemi, spowodowane to jest posiadaniem przez Mayera bardzo groźnej broni - serwisu, dzięki któremu zdobywa bardzo wiele punktów na nawierzchniach szybszych. Do tego roku styczności z trawą zbyt wielkiej nie miał, wystąpił w 2007 i 2008 roku w eliminacjach Wimbledonu, lecz wtedy jeszcze był za mało doświadczony na tej nawierzchni by przejść kwalifikacje, choć w zeszłym roku odpadł w drugiej rundzie po zaciętym meczu z bardzo groźnym zawodnikiem z RPA Rikiem De Voestem. W tym roku postawa Fernando Gonzaleza potwierdza moje słowa, przyjechał na ten turniej niejako z marszu, nie grając w żadnym z turniejów na kortach trawiastych poprzedzających Wimbledon. Inaczej jest z Mayerem, zagrał w dwóch turniejach: w Londynie i Eastbourne. W pierwszym z nich co prawda odpadł już w pierwszej rundzie z Vliegenem (6:7 4:6), ale pozostawił po sobie dobre wrażenie. W kolejnym tygodniu udało mu się już awansować do ćwierćfinału, pokonując przede wszystkim bardzo groźnego na tej nawierzchni Francuza Benneteau. Argentyńczyk okazał jak groźne ma podanie, serwując w spotkaniach 2-setowych po 7 asów w meczu, a w 3-setowym ćwierćfinale 15. W pierwszej rundzie tegorocznego Wimbledonu Fernando Gonzalez pokonał Rosjanina Gabiashviliego 7:5 7:5 6:3, a Leonardo Mayer zmiótł z kortu Hiszpana Hernandeza 6:0 6:0 6:3. Jeśli młody Argentyńczyk nie przegra tego spotkania już przed wyjściem na kort, nie spali się przed spotkaniem z tak utytułowanym rywalem, jest w stanie właśnie na trawie zagrać z nim jak równy z równym, a nawet i wygrać.
26.06. 2009 17:00 # Seppi A. (Ita) - Andreev I. (Rus) # 2 # 1.90 # 10 # Expekt
Dzisiaj jako jedni z ostatnich na kort w Lonydnie podczas rozgrywania tegorocznego Wimbledonu wyjdą Włoch Anreas Seppi oraz Rosjanin Igor Andreev. Nie ma tutaj jednoznacznie wyznaczonego faworyta, lecz większe szanse ma Rosjanin. Ja też tak uważam i dzisiaj własnie na niego stawiam. Jest 25 zawodnikiem na świecie, podczas gdy Włoch plasuje się na 48 pozycji w rankingu ATP. Zawodnicy ci grali ze sobą 6 meczy, z któych az 5 wygrał Andreev. Wątpie, aby dzisiaj Seppi go pokonał, mimo, że wyeliminował już z turnieju Blake'a i Gicquel'a. Stawiam na 3:1 dla Igora!
26.06.2009#17.00#Tommy Haas v Marin Cilic#1#1.65#10#sportingbet
Dzisiaj zacząć III rundę Wimbledonu wybrałem mecz pomiędzy Tommy Haas v Marin Cilic faworytem jak dla mnie jest Niemiec.Wygrał turniej w Halle, a ostatnią porażkę zanotował na Roland Garros z samym Federerem i to w pięciu setach.Bardzo lubi grać na trawie to jego żywioł więc nie sądzę by dzisiaj miał przegrać właśnie na tej nawierzchni.Jego rywal jak najbardziej do pokonania.Cilic to gracz dobry świadczy o tym ranking jest wyżej od swojego rywala ale to tylko złudzenie.Na dodatek ostatni mecz Z Llodra zakończył się kreczem Francuza w 1secie przy stanie 4-3 dla Niemca, który przez to mógł zachować więcej sił niż jego dzisiejszy przeciwnik, który stoczył cięzki pięciosetowy bój z Amerykaninem Samem Querreyem.
Spotkanie: N.Davidienko-Berdych
Typ: 3-0 w setach
Kurs: 6.0
Bukmacher: sportingbet
Analiza: Dziś o 14.00 zostanie rozegrane spotkanie pomiędzy Rosjaninem Nikołajem Davidienką sklasyfikowanym obecnie na 11 miejscu w rankingu ATP a Czechem Tomasem Berdychem, który w tym rankingu jest na 20 miejscu.Kurs jaki wystawił na bukmacher sportingbet zachęca do spróbowania wytypowania wyniku dokładnego.Rosjanin idzie przez turniej jak burza, przegrał tylko 18 gemów w 2 meczach.Czech również dobrze , w 2 dotychczasowych meczach przegrał tylko 21 gemów.Obaj panowie jak widać dobrze sobie radzą.Ja dziś jednak stawiam na zdecydowane zwycięstwo Davidienki.Czech cały sezon formą nie imponował, myślę, że to jego ostatni mecz na Wimbledonie.Dotychczas nie miał przeciwników, którzy mogliby mu sprawić jakieś kłopoty.Dziś uważam, Nikołaj nie da mu najmniejszych szans.Jest bardziej ograny, w decydujących momentach , na przykład w tie breaku może wyjść jego doświadczenie.Czech jest znany z tego , że ma potencjał ale w najważniejszych momentach zawodzi.Typ można spróbować za drobne pieniądze.
27.06.2009 13:00 # Stepanek R. (Cze) - Ferrer D. (Esp) # 2 # 1.80 # 10 # Gamebookers
Dzisiaj czekają nas bardzo ciekawe mecze podczas trzeciej rundy Wimbledonu mężczyzn, m.in. Davydenko - Berdych oraz mecz opisywany przeze mnie. W nich bardzo trudno wskazać jednego faworyta, ponieważ umiejetnosci obydwu zawodników są bardzo porównywalne. Ranking pokazuje to samo, Fererr znajduje się na 19 miejscu. Dla porównania Czech Radek Stepanek w tym samym notowaniu znajduje sie 4 pozycje niżej. Bardzo możliwe, że będzie 5 setów, jednak ja na czuja stawiam na 3:0 lub 3:1 dla Hiszpana. Przedwczoraj pokonał on w trzech setach Włocha Fabio Fogniniego w bardzo dobrym stylu. Mam nadzieje, ze dzisiaj utrzyma swoją wysoką formę i udowodni swoją wyzszosc !
29.06.2009 14.05 # Roger Federer-Robin Soderling : kto wygra jako pierwszy 3 gemy # 2 # 2.89 # bwin
Jutro o 14.05 na kort centralny wyjda Szwajcar Roger Federer i Szwed Robin Soderling.Faworytem do zwycięstwa w tym spotkaniu jest oczywiście Szwajcar.Wiadomo, że na trawie ciężko go pokonać.Ja jednak przeglądając ofertę na to spotkanie wybrałem bardzo ciekawe zdarzenie:kto wygra pierwszy 3 gemy.Kurs na Szweda to aż 2.89.Wynik tego zdarzenia w dużej mierze będzie zależał od tego, kto pierwszy będzie serwował.Ja jednak uważam , że nawet jak Roger pierwszy będzie podawał to Szwed ma szansę go przełamać.Szwajcar czasami długo wchodzi w mecz, więc na początku może jeszcze popełniać błędy. Nie mający nic do stracenia Robin każdy z tych błędów powinien spokojnie wykorzystać.Ostatnio gra bardzo dobrze czego efektem był niedawno finał RG.Mecz z pewnością wygra Szwajcar ale pierwsze 3 gemy w meczu moim zdaniem wygra Robin Soderling. Jeśli on będzie pierwszy podawał to raczej nie będzie problemów z wejściem tego typu.Świetnie serwuje, dobrze gra przy siatce.To atuty , które pozwolą mu utrzymać podanie.Jeśli Roger, to tak jak pisałem widzę szansę na break na korzyść Szweda.Szansa na wejście tego kursu jak widać spora i należy spróbować zagrać ten typ.
Już dzisiaj około godziny 19:00 rozpocznie się spotkanie gigantów jak nazywam ten mecz. Jest to spotkanie dwóch świetnych graczy, którzy w tym roku rzeczywiście mogą zagrozić Rogerowi w zdobyciu tytułu mistrzowskiego podczas tegorocznego Wimbledonu.
Stawiam na Andiego Roddicka, pomimo tego, że Tomas Berdych doszedł do czwartej rundy bez straty nawet jednego seta. Dzisiaj jednak bedzie pierwsza porazka. Bedzie to zdecyodwanie inny mecz od tych, które zdołał rozgrac dotąd, pierwsza porażka! 3:1 dla Andiego to według mnie sprawiedliwy wynik.
Na dzisiaj wybrałem spotkanie ćwierćfinałowe Wimbledonu pomiędzy rozstawionym z numerem 2 Rogerem Federerem a turniejową "22" Ivo Karlovicem. Zawodnicy ci zagrają dzisiaj pierwszy mecz dnia na korcie centralnym o godzinie 14:00. 28-letni Szwajcar w rankingu ATP zajmuje obecnie drugie miejsce, a 30-letni Chorwat jest w tym rankingu na miejscu 36. Federer sezon rozpoczął średnio jak na swoje możliwości, do maja nie udało mu się wygrać żadnego turnieju, przegrywając m.in. w finale Australian Open z Nadalem, po tym okresie przyszedł jednak czas Rogera, który wygrał turniej z serii Masters w Madrycie ogrywając w finale właśnie Nadala oraz wygrał French Open. Karlovic oczywiście nie może się pochwalić tego kalibru sukcesami, jego najlepszym wynikami są półfinał w Belgradzie oraz ćwierćfinały na początku sezonu w Chennai oraz ostatnio w Londynie. Przechodząc już jednak do tego co widzimy teraz, czyli Wimbledonu... Federer pokonał w pierwszej rundzie Tajwańczyka Lu 7:5 6:3 6:2, w kolejnej rundzie ograł Hiszpana Garcię-Lopeza 6:2 6:2 6:4, w trzeciej rundzie stracił jedynego jak dotychczas seta z rozstawionym z nr 27 Niemcem Kolschreiberem 6:3 6:2 6:7 6:1, a w czwartej rundzie pokonał 6:4 7:6 7:6 Szweda Soderlinga. Karlovic w pierwszej rundzie pokonał kwalifikanta Słowaka Lacko 6:3 7:6 6:3, w drugiej rundzie pokonał Belga Darcisa 7:5 6:3 6:4, w trzeciej rundzie pokonał rozstawionego z numerem 9 Francuza Tsongę 7:6 6:7 7:5 7:6 a w czwartej rundzie pokonał kolejnego rozstawionego zawodnika, tym razem nr 7 Hiszpana Verdasco 7:6 6:7 6:3 7:6. Myślę, że Federer pokona Karlovica ale będzie to dla niego bardzo ciężki pojedynek. Szwajcar w każdym z dotychczasowych meczów dawał szansę na przełamanie swojego serwisu rywalom, a z takimi rywalami nie powinno mieć to miejsca. W meczu z Soderlingiem, czyli pierwszym rywalem na drodze Rogera, który mógł się pochwalić dobrym serwisem były wielkie problemy by zrobić coś w gemach, w których odbierał serwis rywala, wygrał w całym spotkaniu ledwie 6 punktów więcej od przeciwnika. A Karlovic serwuje w tym roku na Wimbledonie po prostu genialnie, tylko w pierwszej rundzie, gdy wchodził w turniej dał przeciwnikowi szansę na przełamanie własnego serwisu, w trzech kolejnych meczach przeciwnicy mogli o tym już tylko pomarzyć. Sądzę, że Federer suma sumarum wygra to spotkanie ale czeka go według mnie ciężka 5-setówka, a z 5 setów pewnie 4 kończone będą tie-breakami. Bilans spotkań pomiędzy tymi panami zdecydowanie korzystny dla Federera (10-1).
W górnej części drabinki turniejowej w spotkaniu półfinałowym dzisiaj po godzinie 16 staną na przeciwko siebie reprezentant gospodarzy Andy Murray i Amerykanin Andy Roddick. 22-letni Szkot rozstawiony jest w tym turnieju z numerem 3, a 5 lat starszy Amerykanin z numerem 6. Jestem przekonany że będzie do co najmniej 4 setowy pojedynek co pozwoli bez problemu na pokrycie tej linii, Murray jest faktycznie faworytem i powinien wygrać to spotkanie jednak serwis Roddicka jest zbyt dobry by nie wygrał przynajmniej tego jednego seta. Murray pierwszy raz wziął udział w turnieju wielkoszlemowym 4 lata temu, jego największym sukcesem do tej pory jest finał US Open, najlepszym wynikiem w Wimbledonie był dotychczas zeszłoroczny ćwierćfinał. Roddick przygodę z turniejami wielkoszlemowymi rozpoczął w 2000 roku, już 16-krotnie dochodził co najmniej do 1/4 finałów, najlepiej oczywiście gra u siebie w US Open, odniósł właśnie tam swój największy sukces w karierze wygrywając ten turniej w 2003 roku. Murray ma na koncie 12 zwycięstw w turniejach ATP, w tym jedno odniesione w turnieju rozgrywanym na kortach trawiastych (w tym roku w Quenn's). Roddick ma tych tytułów na swoim koncie już 27, na trawie udało mu się do tej pory wygrać 3 turnieje (3 x Quenn's w latach 03-05). Obaj oczywiście mają znakomite bilanse na trawie: Murray 29-8, Roddick 63-14. W tym roku nieco lepsze wyniki na koncie ma Szkot, który wygrał w tym roku już 4 turnieje (bilans 40-6), Roddick w tym roku wygrał na razie tylko jeden turniej (bilans: 33-8), ale pomimo tego z tego sezonu może być zadowolony po fatalnym zeszłym roku. Tenisiści ci grali do tej pory ze sobą 9-krotnie, bilans jest korzystny dla Murraya, który wygrał 6 z tych spotkań. Przechodząc w końcu jednak do tegorocznego Wimbledonu... Murray w tym turnieju własne podanie tracił 6-krotnie, tracąc do tej 3 sety w turnieju. Pokonał kolejno: Kendricka 7:5 6:7 6:3 6:4, Gulbisa 6:2 7:5 6:3, Troickiego 6:2 6:3 6:4, Wawrinkę 2:6 6:3 6:3 5:7 6:3 oraz Ferrero 7:5 6:3 6:2. Procent pierwszego serwisu Murraya to średnio 62%. Pierwszy serwis Szkota ma średnią prędkość 117MPH i wygrywa dzięki niemu ok. 85% piłek, drugi serwis jest bardzo techniczny, średnia prędkość to ledwie ok. 86MPH, ale wygrywa po nim ok. 60% piłek. Zaserwował do tej pory w tym turnieju 73 asy i popełnił 11 podwójnych błędów serwisowych, co daje niecałe 15 asów na mecz i 2 podwójne błędy. Natomiast Roddick swój serwis stracił w tym turnieju 8-krotnie i kosztowało go to 5 setów przegranych w tegorocznym Wimbledonie. Wygrał kolejno z: Chardym 6:3 7:6 4:6 6:3, Kunitsynem 6:4 6:2 3:6 6:2, Melzerem 7:6 7:6 4:6 6:3, Berdychem 7:6 6:4 6:3 oraz z Hewittem 6:3 6:7 7:6 4:6 6:4. Procent pierwszego serwisu Amerykanina jest o 10% lepszy niż Szkota i wynosi ok. 72%. Pierwszy serwis ma średnią prędkość prawie 124MPH i wygrywa prawie 85% piłek po nim. Drugi serwis ma także bardzo szybki, średnio ponad 20 mil szybszy niż Murray i wygrywa dzięki niemu średnio 2 z 3 piłek. Zaserwował do tej pory już 139 asów i popełnił 11 podwójnych błędów serwisowych, co daje średnio na mecz 28 asów i 2 podwójne błędy. Statystyki pokazują, że pomimo tego że Amerykanin musiał więcej potu wylać na korcie by dostać się do tego półfinału to jednak i tak gra w tym turnieju bardzo dobrze. Jestem przekonany, że jest w stanie urwać przynajmniej jednego seta rywalowi, chociażby poprzez tie-break, których rozegrał tu już 7 i przegrał tylko jednego i to minimalnie 10-12. Murray jest lepszym technicznie tenisistą, który się ciągle bardzo rozwija, do tego Wielkiej Brytanii z utęsknieniem czekają na pierwszy finał swojego tenisisty w tym turnieju od prawie 40 lat. Myślę, że Murray nie zawiedzie tych oczekiwań i zagra w finale, ale czeka go dzisiaj ciężki 4 lub 5 setowy pojedynek.
03.07.2009 14:00 # Haas T. (Ger) - Federer R. (Sui) # poniżej 9.5 gemów w 1 secie # 2.30 # 10 # sportingbet
Już dzisiaj czekają nas dwa niesamowite spotkania. Najpierw na kort centralny w Londynie o godzinie 14:00 wyjdą: Mistrz Trawy, czyli Rogeer Federer i Niemiec Tommy Haas. Zdecydowanym faworytem jest Roger, dlatego stawiam, że w pierwszym secie wygra spokojnie przynajmniej 6:3. Liczba gemów powinna być zatem mniejsza niż 10. Bardzo dobrze by było, gdyby to Ferek serwował jako pierwszy. Wtedy wystarczyłoby tylko jedno przełamanie. najlepiej gdzieś na początku seta. W meczu spokojnie będzie trzysetowe zwycięstwo Rogera, bo Niemiec nie jest na tyle dobrym tenisistą, aby przeciwstawić się Szwajcarowi.
Wysłany: 2009-07-03, 12:43
03.07.09 16:00 # Andy Roddick (USA) - Andy Murray (GBR) # Ilość asów w meczu? powyżej 38.5 # 1.8 # 10 # bwin
Zapowiada się ciekawy i długi mecz, choć faworytem jest Szkot. Andy Murray w całym turnieju stracił zaledwie 3 sety, z czego aż 2 z Wawrinką, ale Roddick jest o klasę lepszy od Kendricka, Gulbisa czy Troickiego. Za Anglikiem przemawia własna publiczność, a także historia spotkań. Jutrzejsze spotkanie będzie dziesiątym w historii pomiędzy tymi zawodnikami, sześć zakończyło się zwycięstwem Murraya, trzy zwycięstwem Roddicka. Amerykanin to mistrz serwisu i to bedzie jego niewatpliwa przewaga nad Murrayem. Na koncie Roddicka jest 139 asow. Amerykanin jest rekordzista co do szybkosci serwisu no i w tym turnieju osiagnal najlepszy wynik 241km/h. Murray też nieźle serwuje i przynajmniej 10-15 asów powinien zaliczyć. Ten pojedynek nie może skończyć się w 3 setach więc szans na asy będzie dość dużo, a Roddick na pewno z 25 zaliczy.
_________________ Życie to nieudany wynalazek diabła.
03.07.2009 16:00 # Roddick A. v Murray A. # 4 sety w meczu# 2,55 # 10 # bwin
Roddick A. v Murray A. to starzy kortowi znajomi. Spotykali sie już 9 razy z czego 6 razy wygrał Murray. Roddick A. jest na 6 miejscu w rankingu ATP Murray A. na miejscu 3. Zawodnicy ci pomimo że są takblisko siebie w rankingu to ich mecze nigdy nie były zbyt długie aż dziwne że 7 znich konczylo się rozstrzygnięciem do 0 dla któreś ze stron. Sadzę jednak że tu zadziała magia Wimbledonu i Wielkiego Szlema i każdy z nich wygra choć jednego seta. Ponieważ nie lubją długich spotkań więc prorokuję wynik 4-ro setowy.
05.07.2009 14:00 # Roddick Andy - Federer Roger #Federer Roger -5.5 #2,35# 10 #Expekt
Roddick Andy - Federer Roger to już finał tegorocznego Wimbledonu, spotyka się w nim druga z szóstą rakietą wg. rankingu ATP. Uważam że absolutnym faworytem tutaj jest Federer który spotykał się z Rodidickiem już 19 razy i wygrywał aż 16 razy. Dużym zaskoczeniem dla mnie jest to że Roddick zaszedł aż tak daleko a przede wszystkim jego zwycięstwo nad A. Murrayem. R. Federer jest teraz w znakomitej formie, oddal jak dotąd tylko jeden set . Uważam że mecz będzie przebiegał podobnie jak półfinał w tegorocznym Australian Open, Melbourne gdzie Rodick został pokonany 6:2 7:5 7:5.
Wysłany: 2009-07-05, 12:13
05.07.09 15:00 # Roger Federer (SUI) - Andy Roddick (USA) # Who will serve more aces in the match? Andy Roddick (USA) -1,5 # 2.04 # 10 # bwin
Finał w Wimbledonie. Faworytem jest Federer i innego wyniku być nie możę. Tym spotkaniem i zwycięstwem przejdzie do historii tenisa. Wynik meczu nie jest istotny, bo buki wystawiają kursy na poziomie 1,1-1,15. Ciekawsze zakłady są inne. Np na ilość asów w meczu. Do tej pory w 6 meczach Roddick zaserwował 160 asów, a Fedex 77. Obaj gracze mają dobry procent pierwszego podania. Szwajcar w spotkaniu z Karloviciem, który serwuje tak mocno jak Roddick miał kilkanaście asów mniej od niego, ponadto i w meczu z Soderlingiem przegrał, a w meczu z Hassem było po 11. Roddick w każdym meczu miał więcej asów od swoich rywali poza półfinałem z Murrayem. Ale Szkot znakomicie odbierał serwis (25:21) i przede wszystkim ma świetną koordynację ruchową. Fedex czasami po prostu odpuszcza gemy przeciwnika i koncentruje sięna swoim podaniu. Roddick przegra, ale serwis w Londynie mu siedzi i na pewno pokaże to dzisiaj.
_________________ Życie to nieudany wynalazek diabła.
05.07.09 15:00 # Federer- Roddick # Ile gemów zostanie rozegranych podczas meczu? Mniej niż 37.5 # 2.03 # 10 # bwin
Po dwutygodniowych zmaganiach kończy się Wimbledon, tradycyjnie w niedzielę odbędzie się finał mężczyzn, w którym zmierzą się 28-letni Szwajcar Roger Federer i rok młodszy Amerykanin Andy Roddick. Szwajcar staje dzisiaj przed ogromną szansą, jeśli zdobędzie dzisiaj 15 tytuł wielkoszlemowy wyprzedzi o jeden tytuł Samprasa i zostanie pod tym względem samodzielnym liderem. Fakt że zagra z Roddickiem a nie Murrayem ma tu kolosalne znaczenie, Szwajcar z Szkotem zapewne miał by o wiele więcej problemów, Roddick jest tenisistą o wiele bardziej przewidywalnym, a z takimi Roger potrafi sobie radzić. Roddick zupełnie nie radzi sobie w spotkaniach z Roddickiem, o czym świadczy bilans 2-18. Na trawie w Wimbledonie grali ze sobą do tej pory 3 razy i Roddick wygrał na razie tylko jednego seta. Kto dzisiaj wygra wiadomo, będzie to Szwajcar, wszyscy zastanawiają się nad tym czy wygra w 3 czy 4 setach, ja pomimo szacunku dla serwisu Amerykanina sądze że będą to jednak 3 sety, choć nie zdziwię się jeśli z tych trzech setów, dwa rozstrzygnie tie-break, bo na to na pewno stać Roddicka. Federer pokonał w pierwszej rundzie Tajwańczyka Lu 7:5 6:3 6:2, w kolejnej rundzie ograł Hiszpana Garcię-Lopeza 6:2 6:2 6:4, w trzeciej rundzie stracił jedynego jak dotychczas seta z rozstawionym z nr 27 Niemcem Kolschreiberem 6:3 6:2 6:7 6:1, a w czwartej rundzie pokonał 6:4 7:6 7:6 Szweda Soderlinga, w ćwierćfinale pokonał 6:3 7:5 7:6 Chorwata Karlovica a w półfinale Niemca Haasa 7:6 7:5 6:3. Roddick wygrał kolejno z: Chardym 6:3 7:6 4:6 6:3, Kunitsynem 6:4 6:2 3:6 6:2, Melzerem 7:6 7:6 4:6 6:3, Berdychem 7:6 6:4 6:3, Hewittem 6:3 6:7 7:6 4:6 6:4 i z Murrayem 6:4 4:6 7:6 7:6. W tie-breakach Roddick jest bardzo mocny i gdyby patrzeć na te statystyki powinien seta urwać, ja jednak uważam że akurat w pojedynku na trawie ze Szwajcarem to mu się nie uda, po prostu nie potrafi z nim grać, a potwierdza to też fakt iż w 3 dotychczasowych tie-breakach na trawie pomiędzy nimi 3 razy wygrywał Federer.