Dzisiaj stawiam austryjacki hokej. Zespol z Klagenfurtu podejmuje Graz. Faworytem sa gospodarze i trudno sie z tym nie zgodzic patrzac na statystyki Kacu na wlasnej tafli. 7 meczy - 7 zwyciestw w tym tylko jedno po dogrywce. Bramki 37-13. Goscie na wyjazdach nie imponuja: na 6 meczy przegrali 4, zdobywajac tylko 8 bramek. Ostatnie dwa mecze miedzy tymi druzynami w ktorych Kac wystepowal w roli gospodarza zakonczyly sie ich wysokimi zwyciestwami. Mam nadzieje, ze i dzisiaj sie to potwierdzi i Kac wygra z Grazem conajmniej dwoma golami.
No ni chce mi się wierzyć, aby w tym meczu zespoły nie strzeliły 6 goli albo więcej. W 16 meczach ligowych z udziałem tych zespołów w tym sezonie padło 113 goli (bilans gospodarzy 68-45, gości 61-52). Ponadto gospodarze to najskuteczniejsza drużyna ligi austriackiej. W 16 meczach zanotowała 14 overów. Capitals w ostatnich 6 meczach strzelił 26 i stracił 25 goli, a ostatni mecz to under, tak więc 2 z kolei jest mało prawdopodobny. W pierwszym pojedynku było 3:3 w regulaminowym czasie, a na ostatnie 20 meczów między tymi zespołami były tylko 3 undery. Jeśli w tym meczu padnie 5 lub mniej goli, to będę baaaaardzo zdziwiony i rozczarowany.
Wysłany: 2008-11-18, 12:16
HK Acroni Jesenice - Alba Volan # under 6,5 (dogr. nie jest wiążąca)
Jesenice to lider austriackiej ligi, natomiast Alba jest 7 zespołem w tabeli. Gospodarze to jeden z najbardziej bramkostrzelnych zespołów w lidze. Strzelili 84 gole w 21 meczach. W 14 z nich padło 7 lub więcej goli, dlatego granica w tym spotkaniu jest dość wysoka. Ale znowu Alba strzeliła tylko 51 goli. W meczach tej drużyny oraz przedostatniego Grazu pada w tym sezonie bardzo mało goli. W 16 meczach z 21 było 6 lub mniej bramek. Ponadto w historii na 7 ostatnich spotkań Jesenic z Albo 6 razy był under. Stawiam więc i dzisiaj, że goli nie będzie więcej niż 6.
Wysłany: 2008-11-20, 12:02
20.11.2008 19:15 # EC KAC - EC Red Bull Salzburg # over 5,5 # 1.55 # 10 # Expekt
Pierwszy mecz 23 kolejki austriackiej EHL. Gospodarze są na pozycji 2, goście na 4, ale róznica wynosi 1 pkt. KAC to najbardziej ofensywny zespół ligi, strzelili 90 goli. Tylko w meczach zespołu Acroni pada więcej goli. KAC w ostatnich 6 grach zanotował bilans bramkowy 22-21, goście 17-23, średnia więc wynosi ponad 6,5 gola/mecz. KAC u siebie 8-1-0-1, w 10 meczach na lodowisku w Klagenfurcie padło 70 goli. Red Bull na wyjazdach 10 meczów i bilans bramkowy 36-31. Wątpię, aby dzisiaj było mniej niż 6 goli, tym bardziej, że w październiku było tylko 2:1 (1 runda sezonu 2008/09).
Wysłany: 2008-12-05, 14:23
EC KAC - HK Acroni Jesenice over 6,5
W lidze austriackiej zawsze pada dużo goli. Dzisiaj zagrają ze sobą chyba dwa najbardziej overowe drużyny. KAC strzelił w 28 kolejkach aż 118 goli, najwięcej w tej lidze. Niewiele mniej Jesenice, bo 105 goli to 4 wynik. Patrząc jednak na średnie goli, padające w meczach tych drużyn to wychodzi i dla jednych i drugich powyżej 7,2. W tym sezonie 6:3, 7:2 i 5:4. Tak więc w każdym meczu 9 goli, dzisiaj nic innego nie będzie, tylko over.
KAC ma najlepszy bilans meczy na wlasnej tafli, tylko jedna przegrana na 13 spotkan, to bardzo dobry bilans. Co wiejcej w ostatnich spotkaniach takze wiekszosc to wygrane. Gracze z Klagenfurtu sa faworytem dzisiejszego meczu i wg mnie kurs powinnien byc troche nizszy ale nie zamierza z tym dyskutowac tylko zagrac. Goscie ostatnio graja w kratke, na wyjazdach tez nie najlepiej, bilans H2H tez po stronie KAC, podobno goscie bez dwoch podstawowych obroncow, taki info gdzies znalazlem. Gram jedynke moze przelame zla passe.
19:00 # Red Bulls Salzburg - Klagenfurter AC # 1 # 2.05 # 10 # GB
Dzisiaj o godzinie 19:00 czeka nas kolejny mecz I ligi Austriackiej w hokeju mężczyzn. Tym razem jest to już 32 kolejka meczów w lidze. Zatem wiemy już na co stać poszczególne drużyny w lidze, możemy wywnioskować bardzo wiele. Na bardzo wiele liczy także drużyna z Salzburga w tym roku. Ich podstawowym celem postawionym w tym roku jest zdobycie Mistrzostwa w sezonie 2008/2009. Ich droga na pewno nie będzie tak łatwa, jak to było rok temu. Po rozegraniu 31 starć w lidze zajmują trzecią pozycję z dużymi możliwościami na fotel lidera przed fazą play-off. Aby zrobić ten pierwszy krok, muszą dzisiaj pokonać głównego przeciwnika, drużynę, która aktualnie lideruje - Klagenfurter. Jestem przekonany, że Salzburg podejdzie do tego meczu bardzo poważnie i nie zlekceważny przeciwnika. Gdy zawodnicy gospodarzy wyjdą z takim nastawieniem mentalnym, nie trzeba będzie się martwić o wynik spotkania. Salzburg zgromadził na swoim koncie 39 punktów. 15 - krotnie wygrywali swoje mecze, 6 razy remisując oraz 10 razy przegrywając. Grają bardzo równo, zarówno w domu jak i na wyjazdach. W tych statystykach zajmują zgodnie trzecie miejsca, a ich ogólna pozycja w lidze tylko to potwierdza. Klagenfurter AC, jak już wcześniej wspomniałem jest liderem rozgrywek. Wyprzedza Salzburg o 5 oczek, gromadząc ich do tej pory 44. Zawdzięczają tą wyśmienitą pozycję dzięki grze na własnym lodowisku, gdzie to z pośród 15 meczy, wygrywali aż 13 - krotnie. Zremisowali raz oraz ponieśli jedną porażkę. Na wyjazdach nie wiedzie się już tak tej drużynie. Na cudzym terenie wygrywali zaledwie czterokrotnie, remisując 5 meczy oraz 7 razy przegrywając. W historii spotkań pomiędzy tymi drużynami w tym sezonie zdarzyło się już 3 razy spotkać i zadać sobie nawzajem ciosy. Dwukrotnie u siebie lepsi byli gracze z Klagenfurta, ogrywając na własnym obiekcie Salzburg 6:4 i 2:1. Salzburg u siebie zrewanżował się przeciwnikom, ogrywając ich 4:2. Miejmy nadzieję, że dzisiaj będzie podobnie, a Salzburg zrobi duży krok w kierunku mistrzostwa !!!
99ers mają ogromny problem z zespołem RedBull. W ostatnich 3 latach odbyło się 20 pojedynków między tymi drużynami, a gospodarze wygrali zaledwie 4 z nich, w tym tylko 2 razy w regulaminowym czasie gry. Co więcej na własnym lodowisku wygrali tylko raz, ponad 2 lata temu. W tym sezonie 3 porażki 1:3, 0:7 i 3:4 (AP). Kiedy ta seria się skończy?, całkiem możliwe, że dzisiaj. Graz gra dobrze na własnym lodowisku, 10 wygranych na 17 meczów, a w regulaminowym czasie przegrali tylko 4 razy i to na początku sezonu. W ostatnim czasie przegrywali tutaj wszyscy z wyjątkiem lidera KAC, ale i KAC wygrał dopiero po dogrywce. A goście na wyjazdach przegrali więcej niż wygrali. Według mnie remis lub wygrana gospodarzy.
Wiedeń ten mecz będzie chciał wygrać za wszelką cenę. Choćby dlatego że jeszcze nie wygrał w tym sezonie z drużyną Salzburga a pozycja w tabeli obliguje do tego. Dodatkowo forma Wiednia jest znacznie wyższa niż dzisiejszego rywala, spotkania wyjazdowe stanowią między innymi o sile tego zespołu. Salzburg wykazuje duże wahania formy i ostatnio uległ słabym zespołom z Ljubljany i Grazu. Wygrał co prawda z Linzem który jednak też walczy o powrót do lepszej formy. Dziwi mnie więc aż taka rozbieżność kursów w tym meczu. Ale może buki coś więcej wiedzą. Chociaż są tez bukmacherzy dający kurs na Vienne 2.35, 2.50 więc różnice są spore. Kto ma rację okaże się po meczu.
W tej lidze pierwsze osiem zespołów nie odbiega poziomem od pozostałych. Tylko Ljubljana i Szekesfehervar odbiegają i przegrywają więcej. Pozostałem składy raz są w lepszej raz gorszej formie. Rozkład tabeli pozostaje mobilny, 8,7,6 drużyna mieszczą się w różnicy 4 pkt, podobnie 5,4,3 zamykają się w 5 pkt. Obecnie do formy doszedł Graz i wygrywa bardzo dużo. Zwłaszcza bardzo cenne zwycięstwa odniósł u siebie z Vienną i KAC. Dziś dużo szansa na pokonanie Linzu który mimo liderowania tabeli wyjazdów obniżył trochę loty zwłaszcza jeśli chodzi i wyjazdy. Przegrał wszystkie z Villach, Vienna i Salzburg oprócz meczu z KAC który także ostatnie nie gra równo.
99ers ostatnio gra bardzo dobrze. Prawie cały czas byli na 8 pozycji, po kilku wygranych już prześcignęli Innsbruck i są zaledwie 3 pkt. za Jesenicami. W ostatnich 6 meczach nie przegrali z nikim w reg. czasie gry, a ograli prawie wszystkich tuzów ligi, np. KAC , Capitals, Salzburg. 11 stycznia ulegli na wyjeździe Liznowi 2:3, ale po dogrywce. Ja jednak pokuszę się o postawienie na under. 99ers to najbardziej underowy team w lidze austriackiej. Srednia bramek padająca w ich meczach wynosi 5,3. Goście także należą do mało strzelających i mało tracących gole zespołów. Średnia to 5,8 gola/mecz. W tym sezonie:
11/01/2009 Erste Bank-EHL BW Linz vs. Graz 99ers 2:2 3:2 (OT)
05/12/2008 Erste Bank-EHL Graz 99ers vs. BW Linz 3:2
11/11/2008 Erste Bank-EHL BW Linz vs. Graz 99ers 5:1
12/10/2008 Erste Bank-EHL Graz 99ers vs. BW Linz 3:6
28/09/2008 Erste Bank-EHL BW Linz vs. Graz 99ers 0:3
7 w tabeli Graz podejmuje 8 zespół ligi Innsbruck. Gospodarze po słabym początku i środkowej części sezonu teraz zaczęli ogrywać każdego u siebie. Poległy i Capitals i Linz i Salzburg. Czemu nie miały polec Innsbruck, który w ostatnim czasie gra fatalnie. W 7 ostatnich meczach 6 porażek w tym ostatnia 1:10 z Albą i wygrana. W 5 meczach tego sezonu zawsze wygrywali gospodarze, jest 3:2 dla gości, myślę, że dzisiaj ten bilans zostanie wyrównany.
Nie sądzę żeby KAC dał rade urwać punkty w Wiedniu. Gra im dalej brniemy w sezon słabiej. A Vienna się rozkręciła i odnosi coraz pewniejsze wygrane. Ten mecz daje tej drużynie zrównanie punktowe z KAC. Ostatnie dwa mecze KAC to porażki z solidnymi składami z Salzburga i Villach. Vienna obecnie jest ponad tymi składami, a wygrane z Linz 7-1 i Graz 5-0 są efektowne. Czas najwyższy na pierwszą wygraną Vienny na KAC u siebie.
Przy wyborze typu kierowałem się historią gry obu drużyn. Mianowicie w grze Innsbruck u siebie padł tylko raz wynik poniżej 6.5. Po za tym patrząc na ostatnią grę obu drużyn i liczbę straconych jak i strzelonych goli nie mam wątpliwości że dzisiejszy wynik spotkania zakończy się dużą ilością goli.
05.04.2009#18.00#KAC Klagenfurt - EC Red Bull Salzburg (łącznie z dogrywką i karnymi)#1.80#10#bwin
Dzisiaj o godzinie 18.00 rozpocznie sie finałowy mecz PO w Austrii zmierzą sie KAC Klagenfurt - EC Red Bull Salzburg faworyta ciężko wytypować lecz sadze że dzisiaj gospodarzą pomoże własne boisko i wygrają te spotkanie jednym golem lub po dogrywce.W rywalizacji drużyn jest 3:3.KAC wygrał 2 razy u siebie i raz na wyjeździe ich rywale również tak samo.Więc widać jak ważna jest własna tafla.KAC był od samego początku faworytem tych zawodów w rundzie zasadniczej zajął 1 miejsce a ich rywal 3 miejsce.W historii spotkań miedzy tymi drużynami prowadzą dzisiejszy goscie którzy wygrali 11 meczów ale równiez 8 przegrali i padł tylko 1 remis.Lecz na 10 meczy jakie zostały rozegrane na tafli KAC aż 7 razy wygrywali gospodarze i raz padł remis.Lecz dzisiaj statystyki mogą nie mieć znaczenia ponieważ to mecz o mistrzostwo mecz o wszystko. Jak nie wejdzie to mam pecha.