W dzisiejszym meczu spotkają się Kometa Brno w roli gospodarza oraz Ceske Budejovice . Mimo zajmowanej ostatniej pozycji faworytem jest Kometa Brno , która miała fatalny początek i teraz ma bardzo cięzko odrobić straty ale powoli im się udaje . Zaś Ceske Budejovice grają ostatnio bardzo słabo o cyzm najlepiej świadczą ostatnie mecze .
Doskonały kurs jak na tak wyrównany mecz ale zaczynając od początku . Zmierzą sie Slavia Praga z Kometą Brno . Jeszcze na początku sezonu zdecydowanymi faworytami byli by gospodarze ale teraz jest zupełnie inaczej . Kometa Brno po fatalnej połowie sezonu spisuje się teraz z meczu na mecz coraz to lepiej i wkońcu po 46 kolejkach awansowała z ostatniego miejsca , jak widać nie ważne jak się zaczyna a wążne jak się kończy . Jeżeli spojrzymy na bilans ostatnich spotkań gości to jest on fenomenalny jak na drużyny zajmującą tak niską lokatę . Kurs na ten mecz jest bardzo fajny w dodatku Slavia nie gra ostatnio najlepiej dlatego myślę , że warto zaryzykować .
Po dłuższej przerwie postanowiłem znowu postawić na ligę czeską, która kiedyś była w miarę przewidywalna może i tym razem taka będzie. Z dość bogatej oferty wybrałem mecz pomiędzy Kometą Brno a Mlada Boleslav. Pomimo, że w tabeli ligowej wyżej jest drużyna Mlady ale faworytem będą gospodarze, którzy po bardo długim pobycie na ostatnim miejscu wkońcu zdołali nadrobić stratę z połowy sezonu i awansować na przedostatnią pozycję. Myślę, że nie mają zbytnio zamiaru powrócić znowu na dno dlatego to spotkanie będą chcieli wygrać. Goście aktualnie plasują się na 11 pozycji z pięcio punktową przewagą na dzisiejszymi rywalami. Jeżeli chodzi o bilans ostatnich spotkań to gospodarze grają ostatnio dość przyzwoicie na 7 spotkań wygrali cztery mecze zaś goście na 7 meczy wygrali zaledwie jedno i to po dogrywce. Myślę, że mimo iż goście są wyżej w tabeli to trzy punkty zgarną gospodarze, którzy są w znacznie wyższej formie od swoich dzisiejszych rywali.
Po długiej i wyczerpującej rundzie zasadniczej nadszedł czas na pierwszą rundę Play-off w której zmierzą się zespoły Slavi Praga z Litvinovem jest to pierwszy mecz tych drużyn. Oczywiście zdecydowanym faworytem zarówno tego meczu jak i całego pojedynku są gospodarze, którzy rundę zasadniczą skończyli na 7 pozycji z dorobkiem 74 oczek natomiast ich rywale zakończyli zmagania na 10 pozycji z 70 punktami na koncie. Może różnica w tabeli pomiędzy tymi zespołami nie jest duża ale jeżeli chodzi o poziom sportowy to bez wątpienia dużo wyższy prezentują gospodarze. Jeżeli chodzi o bilans ostatnich spotkań to na dwa ostatnie mecze Slavia dwa razy wygrała zaś Litvinov dwukrotnie schodził pokonany. Myślę, że mecz zakończy się bez większych sensacji i gładko wygrają gospodarze.
Czas na kolejne Play-offy tym razem walka toczyć się będzie o utrzymanie w lidze w pierwszym meczu spotkają się Kometa Brno i Mlada Boleslava. Moim zdaniem Kometa Brno nie powinna mieć żadnych problemów z wygraniem tego pojedynku, gospodarze mieli fatalny początek sezonu ale w ostatnich meczach zaczęli grać bardzo dobrze i bardzo szybko powiększali swoją zdobycz punktową niestety starty były zbyt wielkie i nie zdołali się dostać do Play-offów o mistrzostwo, wielka szkoda. Goście natomiast zawdzięczają tak niskie miejsce przede wszystkim fatalnej końcówce sezonu w której to na 17 ostatnich spotkań przegrali aż 13 razy niesamowity wyczyn, gospodarze zaś wygrali aż 12 spotkań z ostatnich 17. Prezentowana forma przez obydwie drużyny jest z goła odmienna goście spisują się fatalnie zaś gospodarze bardzo dobrze tak więc zwycięzca tego meczu może być tylko i wyłącznie jeden a mianowicie Kometa Brno.
Pojedynki o utrzymanie w lidze może nie są aż tak pasjonujące ale można na nich zarobić. W rywalizacji pomiędzy Mladą Boleslav a Kometą Brno jak na razie jest 3:0 dla gości, którzy również w tym pojedynku będą faworytami do zwycięstwa i tym samym do zakończenia tej rywalizacji bo jak wiemy gra toczy się do 4 zwycięstw.
Myślę, że tak wysoki kurs na gości został mocno przesadzony przez bukmacherów ponieważ jak pokazały trzy poprzednie mecze zdecydowanie lepszą drużyną jest Kometa Brno, która miała niestety fatalną ponad połowę sezonu i nawet znakomity finisz nie pomógł im się wykaraskać ze strefy spadkowej, chociaż nie wiele brakowało.
Wczoraj było 4:0 dla mistrza sezonu zasadniczego Plzen. Trudno dzisiaj się spodziewać innego wyniku. Raczej gospodarze rozstrzygną ten mecz n swoją korzyść, pytanie tylko w jakich rozmiarach wygrają. Dwie wygrane na własnym terenie w 1/4 finału playoff dają im duży handicap przed kolejnymi meczami w Libercu. Goście zajęli 8 pozycję w lidze i przebijali się przez gry w 1/8 finału, wyeliminowali Mounfield. Niedawno w ramach sezonu zasadniczego w Pilznie było 3:1 dla gospodarzy, teraz 4:0, pewnie i dzisiaj kolejna wygrana Pilzna.
Czas na kolejny już trzeci pojedynek pomiędzy Libercem a drużyną Plzen. Oczywiście zdecydowanym faworytem tego spotkania będą goście, którzy wygrali rundę zasadniczą z dorobkiem aż 106 punktów, natomiast gospodarze uplasowali się na 8 lokacie i zdobyli 72 oczka. Po dwóch pierwszych spotkaniach jak na razie nie ma sensacji 2:0 prowadzi Plzen, który jest już w połowie drogi po awans bo gra się do czterech zwycięstw. Myślę, że ten mecz od początku będzie przebiegał pod zdecydowane dyktando gości i zakończy się pewnym ich zwycięstwem. Goście są po prostu lepsi co najlepiej pokazała cała runda zasadnicza i ostatnie dwa mecze, dziwi mnie tylko dość wysoki kurs jak na tak pewny mecz.
Rewelacja dotychczasowych Play-offow o utrzymanie Kometa Brno będzie podejmować na własnym lodowisku dość groźny zespół Kladno. Mimo iż Kometa Brno na początku sezonu grała beznadziejnie w końcówce złapała znakomitą formę o czym najlepiej świadczą wygrane nawet z najlepszymi drużynami, które są głównymi faworytami do mistrzostwa. Kladno zaś początek sezonu miało rewelacyjny ale niestety końcówka nie była już tak dobra, żeby nie powiedzieć tragiczna. Ostatecznie goście spadli na samo dno tabeli. Biorąc pod uwagę ostatnią formę zdecydowanym faworytem będą z pewnością gospodarze, których do zwycięstwa poniesie doskonały doping wiernej publiczności.
Czas na kolejny mecz pomiędzy Slabie Praha a Vitkovicami. Według bukmacherów większe szanse na zwycięstwo daje się gospodarzą ale ja jestem innego zdania. Jak dotąd Vitkovice są chyba najlepiej grającą drużyna w Play-offach idą po prostu jak burza wygrywając mecz za meczem, podobnie było w dwóch pierwszych meczach tego pojedynku, które zostały dość gładko wygrane przez Vitkovice szczególnie pierwszy mecz aż 7:2. Tak więc stan rywalizacji to już 2:0 dla dzisiejszych gości. Mimo iż rywalizacja przeniosła się do Pragi to przebieg meczy raczej się nie zmieni i dalej będzie przebiegał pod dyktando Vitkovic. Myślę, że warto postawić niewielką sumkę na ten mecz bo kurs jest naprawdę wyborny.
Niektórzy walczą o mistrzostwo ale niestety są też tacy, którzy muszą walczyć o pozostanie w lidze. Jest to już trzeci mecz pomiędzy Chomutov a Mlada Boleslav jak na razie stan tego pojedynku to 1:1. Wiadomo, że stawka tego pojedynku jest wielka w dodatku drużyny nie są najwyższych lotów nic więc dziwnego, że mecze nie stoją na zbyt wysokim poziomie. Mimo iż minimalnym faworytem tego spotkania według bukmacherów są gospodarze to ja stawiał bym na drużyną walczącą o utrzymanie w lidze ponieważ z pewnością ma więcej doświadczenia i grywała z bardzo dobrymi drużynami co z pewnością zaprocentuje po za tym większym ciosem jest spaść z ligi niż nie awansować. Kurs jest dość wysoki ale nie radze ryzykować zbyt dużych pieniędzy ponieważ mecz jest mocno niepewny.