analiza:
Nareszcie zaczyna sie u nas hokejowa ekstraliga. W dzisiejszym meczu Polonia Bytom podejmowac bedzie Wojas Podhale. W obydwu druzynach nienajlepiej sie ostatnio dzieje, ale po kolei.
Jeszcze do niedawna nie bylo wiadomo, czy w ogole uda sie Polonii wystartowac w rozgrywkach. Odeszlo kilku zawodnikow, zmienil sie zarzad, a prezydent Bytomia nie jest chetny do pomocy ani Polonii pilkarskiej, a tym bardziej hokejowej. Na szczescie dzieki milosnikow hokeja w Bytomiu udalo sie zebrac druzyne i dzieki temu bede mogl isc dzisiaj do "Stodoly" i kibicowac Polonii Te wszystkie przeciwnosci losy jeszcze bardziej polaczyly druzyne, w Polonii zawsze wazniejsze od umiejetnosci byl kolektyw i atmosfera, a po wszystkich przejsciach druzyna polaczyla sie ze soba jeszcze bardziej.
Podhale to z kolei zespol, ktory podczas letnij przerwy zanotowal najwiejsze straty kadrowe. Odejscie kilku kluczowych zawdonikow stawia ta druzyne w ciezkiej sytuacji. W ostatnim meczu u siebie przegralo z Sanokiem u siebie, ktore do najlepszych druzyn napewno nie nalezy. Poza tym, w bytomskiej Stodole ciezko gra sie druzynom przyjezdnym i mysle, ze Polonia wykorzysta dzisiaj wszystkie slabosci rywala, ktory napewno jest w ich zasiegu. Wlasne lodowisko jest kolejnym atutem, ktore przemawiac bedzie za dzisjeszym zwyciestwem Polonii.
Podhale zajmuje obecnie 1 miejsce i gra u siebie gdzie najczęściej nie przegrywa. Zagłębie jest na 3 miejscu ma poważne kłopoty z formą bramkaży co skutkuje utratą wielu goli prawie w każdym meczu. Ostatnie występy Zagłębia raczej nie zachwycały pomimo wygrania u siebie meczu z Janowem.
12.03.2009 18:15 # GKS TYCHY - Cracovia Kraków # under 5,5 # 2,02 # 10 # bwin
Wielki finał i GKS Tychy przegrywa już 2-0. Mecze w Krakowie były bardzo wyrównane, w pierwszym meczu błąd w ostatnich minutach i stracone 2 bramki, w efekcie czego dogrywka i karne. Drugi mecz również na granicy i przegrana 1-2.
Jak będzie dzisiaj ?? GKS pokazała już w meczach z Podhalem że potrafi walczyć i tanio skóry nie sprzedaje. Po dniu odpoczynku kolejne ciekawe spotkanie. Jak dla mnie wynik moze być tylko jeden - zwycięstwo Tychów. W przypadku porażki, stan rywalizacji będzie 3-0 i szanse na mistrzostwo niestety spadną i to znacznie.
W sumie miałem podać typ na zwycięstwo GKSu TYCHY ale kusi mnie wynik poniżej 5,5 i tak stawiam. Historia pokazuje że wyniki poniżej 5,5 są bardzo prawdopodobne.
Sezon 2007/2008 Finał
Kraków Tychy 2:0 24.03.2008
Tychy Kraków 2:3OT 21.03.2008
Kraków Tychy 1:2OT 19.03.2008
Kraków Tychy 3:2 18.03.2008
Tychy Kraków 2:1 15.03.2008
Tychy Kraków 1:5 14.03.2008
Sezon 2006/2007
Tychy - Podhale Nowy Targ 1:4 20.03.2007
Tychy - Podhale Nowy Targ 1:2 18.03.2007
Podhale Nowy Targ - Tychy 3:4OT 16.03.2007
Podhale Nowy Targ - Tychy 2:0 13.03.2007
Tychy - Podhale Nowy Targ 1:2 11.03.2007
Jak widać ostatnie 2 finały z udziałem GKS Tychy i tylko jeden mecz w każdym sezonie zakończony powyżej 5,5, w sumie na 11 meczy 2 typy over.
W tym sezonie jest 1-1
13.03.2009 18:15 # GKS TYCHY - Cracovia Kraków # under 5,5 # 2,1 # 10 # unibet
odnośnie wczorajszego meczu:
Również spodziewałem się gry defensywnej i wyniku poniżej 5,5 bramki. Rozpoczęło się zgodnie z założeniami, pierwsza tercja 0-0, druga 1-1. GKS grał wg mnie znacznie lepiej, niestety nie potrafił tego udowodnić w 1 i 2 tercji. Trochę słabsza postawa sędziów, szczególnie 2 tercja. Co nie udało się w 1 i 2 tercji udało się w 3 tercji. Szybko strzelona bramka na 2-1, przewaga GKS widoczna, zawodnikom Cracovii zaczęły puszczać nerwy czego efektem były kolejne kary, sędziowie na wymuszenia kar z ich strony niestety dla nich już się nie nabierali. I kolejne 2 bramki dla Tychów i wynik po 56 min 4-1. GKS zagrał dobry mecz, dosyć dobrze w obronie i w ataku. W między czasie jeszcze była nieuznana bramka chyba na 3-1, mimo że krążek był w bramce sędzia uznał wyrzucenie krążka z pola bramkowego ręką i podyktował karny. Robin Bacul - najlepiej punktujący w Tyskiej drużynie ładnie zwiódł i położył Radziszewskiego, jednak minimalnie za nisko uderzył i trafił w parkany. I ostatnia minuta to "popis" zawodników GKSu - Bakrlik`a i Proszkiewicza. Złapne dwie głupie kary - Bakrlik 2x2min, Proszkiewicz 5min i kara meczu. A za co ?? za chęć pokazania boksu na lodzie. Nie wiem co było powodem takiego zachowania ... może chęć odegrania się za wymuszanie fauli. Jak dla mnie bardzo nieodpowiedzialne zachowanie. I ostatnia minuta - podwójne osłabienie - i 2 bramki ... powtórka z Krakowa gdzie również stracili 2 bramki. Na szczęście 2 bramka strzelona 2 sekundy przed końcem i zwycięstwo 4-3 stało się faktem i niestety wynik powyżej 5,5 bramki - mimo że na minutę przed końcem wynik był 4-1.
Jak będzie dzisiaj ??? bardzo ciekawy kurs 2.1 na poniżej 5,5 bramki wystawił Unibet,
Wg mnie zawodnicy GKSu - głównie Ci dwaj wyżej wymienieni powinni dostać ładny opier... za swoje zachowanie. Nie chce mi się wierzyć że Tychy mogą popełnić po raz 3 taki błąd jak wczoraj i w pierwszym meczu i pozwolić sobie strzelić 2 bramki w ostatniej minucie. Wczoraj gdyby Tychy grały do końca tak jak grali przez cały mecz wynik under 5,5 by weszedł. Dzisiaj Cracovia na pewno nastawi się na obronę - podobnie jak w drugim meczu w Krakowie, znacznie ograniczą kary - bo w sumie w dużym stopniu to one pozwoliły strzelić GKSowi 4 bramki. Rochaczek na pewno będzie ustawiał drużynę defensywnie, z graniem na wymuszenie fauli i nastawieniem na strzelenie bramki i próbę kontrolowania meczu. Jednak w Tychach plan wygrania Cracovii będzie bardzo ciężki do zrealizowania dlatego myślę że skończy się tylko strzeleniem 1 może 2 bramek. Tychy uważne w obronie i skuteczne w ataku będą starały się wygrać. Wynik: wygrana Tychów, możliwe że po dogrywce.
Do typu poniżej 5,5 przemawiają również statystyki z poprzednich finałów gdzie w 11 meczach tylko 2 razy był wynik powyżej 5,5 bramki. Raz w sezonie 2007/2008 i raz w sezonie 2006/2007. W tym już 2 wyniki są powyżej dlatego teraz do końca finałów stawiam na wyniki poniżej 5,5 bramki
Sezon 2007/2008 Finał
Kraków Tychy 2:0 24.03.2008
Tychy Kraków 2:3OT 21.03.2008
Kraków Tychy 1:2OT 19.03.2008
Kraków Tychy 3:2 18.03.2008
Tychy Kraków 2:1 15.03.2008
Tychy Kraków 1:5 14.03.2008
Sezon 2006/2007 Finał
Tychy - Podhale Nowy Targ 1:4 20.03.2007
Tychy - Podhale Nowy Targ 1:2 18.03.2007
Podhale Nowy Targ - Tychy 3:4OT 16.03.2007
Podhale Nowy Targ - Tychy 2:0 13.03.2007
Tychy - Podhale Nowy Targ 1:2 11.03.2007
Tym razem wybieram mecz z polskiej ligi hokeja. Wydaje się być pewniakiem zwycięstwo hokeistów z Tych. GKS zdecydowanie prowadzi w lidze a torunianie zajmują jak dotąd 8 miejsce ze stratą 16pkt. Tyszanie mają też imponujący bilans goli bo 36:16 a Toruń 16:30. Thyssenkrupp czyli torunianie w sześciu ostatnich meczach wygrali tylko 1 raz. Natomiast GKS Tychy jest jak dotąd niepokonane. Wszystko to wskazuje wyrażnie na faworyta.