Mistrzostwa w Polsce są bardzo emocjonujące i obfitujące w wiele niespodzianek jedną z nich jest bardzo słaba postawa Litwinów którzy grają dużo poniżej oczekiwań . Zaś Słowenia radzi sobie zaskakująco dobrze co z pewnością dziwi wielu ekspertów . W dzisiejszym meczu Słowenia spotka się z Litwą myślę , że ten mecz będzie dość wyrównany ale wygrają faworyci bukmacherów a mianowicie Słoweńcy .
Typ:2
Kurs:1.25
Typ bardzo pewny jestem praktycznie pewien , że Litwa przegra i ten mecz . Co tu dużo pisać Litwa jak dotąd gra beznadziejnie to jest mało powiedziane wystarczy powiedzieć , że jak dotąd wygrała jedynie jeden mecz w całych mistrzostwach z bardzo słabą drużyną a przegrała aż 4 mecze. Zaś Serbia po ostatnim zwycięstwie nad naszą drużyną narodową zapewnili sobie praktycznie awans .
Obydwie drużyny spisują się jak do tej pory znakomicie choć minimalnie lepsza jest Turcja , która jak dotąd nie przegrała żadnego meczu na tych mistrzostwach . Ten mecz to walka o pierwszą pozycję w tabeli dzięki , której zyskuje się teoretycznie słabszego przeciwnika w ćwierćfinale do , którego obydwie drużyny zapewniły już sobie awans . Myślę , że znakomicie spisująca się Turcja wygra ten mecz .
16.09.2009 18:15 # Polska - Hiszpania # Marcin Gorat powyżej 10,5 zbiórek # 2.20 # 10 # Expekt
Anzliza: Dzisiaj najważniejsze spotkanie Polaków na tym turnieju - spotkanie o być, albo nie być w dalszych rozgrywkach turnieju Mistrzostw Świata koszykarzy, które odbywają się w Polsce. Hiszpanie - co ciekawe- takze są pod ścianą, tzn. jesli przegrają nie jadą do Katowic na dalsze rozgrywki turniejowe, lecz wracają do domu. Jak dobrze wiemy, w druzynie Hiszpanii grają wspaniali gracze, których znać mozemy nie tylko z ACB Ligi, czyli Ligi Hiszpanskiej, która jest według mnie najsilniejszą ligą w Europie, lecz takze z najsilniejszej ligi na świecie, czyli NBA. Gwiazdą druzyny jest Pau Gasol, wystepujący na codzien w Los Angeles. Bardzo ciekawie zapowiada sie starcie Gortat - Gasol. Myslę, że po przedwczorajszym słabym meczu w wykonaniu Marcina, dzisiaj bedziemy mogli oglodac popisy mistrzowskie ze strony jedynaka a NBA. Powinnien spokojnie zdobyc około myślę 18 punktów oraz miec ponad 10 zbiórek, aby uzyskać double-double. Tak jak w poprzednim meczu Polaków musimy zagrac skoncentrowani, z rotacjami w składzie i na poczatku mozemy uzyskac jakąs przewagę. Do przerwy mysle, że zobaczymy spokojny mecz, a dopiero na drugą odsłonę spotkania obejrzymy grad punktów!
Dzisiaj o godzinie 21:00 dojdzie do bardzo ciekawego ćwierćfinałowego meczu w EuroBasket rozgrywanego w Polsce. Hiszpania bardzo zaskoczyła swoich fanów - o dziwo negatywnie. Najpierw przegrali mecz z Serbią. Potem jednak udało się wywalczyć zwycięstwo z Słowenią i Anglikami, czyli z drużynami zdecydowanie gorszymi. Najlepszy chyba zespół w Europie obecnie (teoretycznie) awansował do kolejnej fazy, tam na początku porażka z Turkami, którzy są na tej imprezie w świetnej formie. Jednak w kolejnych dwóch meczach Gasol i spółka zdecydowanie wygrali, najpierw z Litwinami, a wczoraj upokorzyli Polaków, którzy zdecydowanie nie byli w formie. W dniu wczorajszym w niesamowitej formie był Juan Carlos Navarro, który po prostu miał 100% skuteczności, rzucił w sumie bodajże 23 punkty, w tym 21 za "trzy". To jest niesamowity wynik, zwłaszcza że rzucał z bardzo trudnych pozycji, a często atakował go Gortat, a z Marcinem nie jest tak łatwo. Dodatkowo w bardzo dobrej formie również Pau Gasol, który także miał bardzo dobrą skuteczność. Francuzi jednak to bardzo mocna, zgrana ekipa, wygrywają na tym turnieju zdecydowanie, oprócz ostatniego meczu z Grekami. Sądzę, że dzisiaj Francja powinna wygrać co najmniej 5 punktami.
Analiza: Dziś o 18.15 zostanie rozegrane kolejne spotkanie ćwierćfinałowe na Mistrzostwach Europy w koszykówce mężczyzn.W meczu Turków z Grekami zdecydowałem się zagrać na zwycięstwo Greków w pierwszej kwarcie spotkania.Zdarzenie w ekspekcie jest sformułowane tak, że nawet zwycięstwo Greków jednym punktem po pierwszej kwarcie gwarantuje nam zwycięstwo.Przeglądając wyniki obu zespołów doszedłem do wniosku, że warto na to zdarzenie postawić.Przed mistrzostwami ekipa Grecji była uważana, za jednego z głównych kandydatów do zwycięstwa.Według mnie dalej takowymi są , ponieważ mimo ostatnich dwóch porażek ich gra wygląda bardzo obiecująco .W pierwszym meczu pokonali oni Macedończyków 86-54 prowadząc już po 1 kwarcie 15 punktami.W drugim spotkaniu Grecy pokonali Chorwatów 76-68 , prowadząc po pierwszej kwarcie 5 punktami.W ostatnim meczu pierwszej fazy Mistrzostw Grecy 26-punktami pokonali Izraelczyków , prowadząc po pierwszej kwarcie 6 oczkami.W drugiej fazie, Grecy na początek pokonali Niemców 8 punktami; po pierwszej kwarcie prowadzili już 6 punktami.Później przyszły 2 porażki, z Rosjanami i Francuzami, jednak w tym drugim meczu po pierwszej kwarcie prowadzili Grecy 3 punktami.Turcy natomiast grali w ,polskiej " grupie, jak się później okazało była to jedna z najsłabszych grup.3 zwycięstwa odniesione nad Polską, Bułgarią i osłabioną Litwą tak naprawdę nie wiele mówią o sile tej drużyny.Później przyszła niespodziewana wygrana nad Hiszpanami, jednak po pierwszej kwarcie Turcy przerywali 2 punktami.Później Turcy pokonali Serbów i w ostatniej kolejce przegrali ze Słoweńcami 2 punktami, przegrywając po pierwszej kwarcie aż 9 punktami.Faworytem jak dla mnie do zwycięstwa w tym meczu są jednak Grecy.Nie pokazali oni jeszcze całego swojego kunsztu na tych mistrzostwach.Myślę, ze wygrają to spotkanie i będą prowadzić już po pierwszej kwarcie.Turcy mają słabszą pierwszą kwartę i myślę, że doświadczeni Grecy to wykorzystają .Polecam ten typ.
Chorwaci w mistrzostwach Europy mają większe sukcesy od swych dzisiejszych rywali Słoweńców i przed mistrzostwami to właśnie oni, 2-krotni medaliści byli traktowani jako drużyna z większymi możliwościami na ten turniej. Dlatego też po Chorwacji spodziewałem się więcej, do tej pory jednak w żadnym spotkaniu nie przekonali mnie, to taki typowy średniak tych mistrzostw, dla którego ćwierćfinał to odpowiednie miejsce na zakończenie udziału. Są obecnie na poziomie Rosji, która również zasłużenie wczoraj odpadła, a przecież Rosjanie Chorwatów pokonali. O ich słabej formie świadczy również ostatnie grupowe spotkanie z Niemcami, o być albo nie być w turnieju, z tą młodą osłabioną drużyną męczyli się do samego końca. Słowenia gra świetnie w tym turnieju, pokonali Serbię, walczyli jak równy z równym z Hiszpanami, ograli łatwo Polskę i Litwę, pokonali Turcję. Chorwatom w tym turnieju brak lidera, który pociągnął by grę, natomiast Słoweńcy mają takich graczy, pod koszem Lorbeka, na skrzydle Nachbara no i Lakovica na rozegraniu. Słowenia jest w formie i wygra to spotkanie, z racji tego że Chorwaci są drużyną klasową nie będzie to oczywiście pogrom, będzie to wygrana w granicach 6-10 punktów.
Dopiero teraz mistrzostwa europy tak naprawdę się zaczynają czas na ćwierćfinały . Jak pokazały wczorajsze mecze nasza grupa była bardzo silna ponieważ obydwie drużyny awansowały właśnie z grupy w której grała Polska chociaż były teoretycznie słabsze . Turcja ja dotąd spisuję się bardzo dobrze przegrała na tych mistrzostwach tylko jeden mecz . Myślę , że warto zaryzykować w tym meczu i postawić na Turcję , która występowała w tej jak się okazuje trudniejszej grupie .
Analiza: Już tylko cztery drużyny walczą o mistrzostwo Europy koszykarzy w roku 2009. W mistrzostwach, któe odbywają się w Polsce, lecz juz niestety bez naszych reprezentantów. Wśród nich sątakie zepoły jak: Hiszpania, Grecja, Słowenia oraz Serbia. Faworytami do finału są Hiszpania oraz Słowenia, jednak według mnie zajdą nieoczekiwane zmiany wśród tych par finałowych oraz par walczących o trzecią pozycję. Hiszpanie grają bardzo dobrze, mają w swoim składzie iwlu utalentowanych koszykarzy, jednak Grecja także posiada bardzo mocny i współpracujący ze sobą skład. Hiszpanie wczoraj pokonali bez żadnych problemó Francuzów przewagą 20 punktów, podczas gdy Grecy wygrali dopiero w dogrywce z Turkami 11:9. Mecz był bardzo zacięty. Co moge powiedzieć, to fakt, że Hiszpanie doznawali już porażek na tym turnieju, chociażby w fazie grupowej. Zremisowali z Serbią, wygrali dopiero w dogrywce, przegrali z Turkami, z którymi to wczoraj uporałą się Grecja. Szanse obydwu zespołów widze na równe, no może troche większe sznase na gre w finale mają Hiszpanie, jednak ja wierzę w bardzo dobrą grę Greków, którzy mają w swoim składzie najlepszych koszykarzu z najlepszych klubów europejskich. Najbardziej obawaiam się gwaizdy NBA Pau Gasola oraz Navarro. Oby to Grecy cieszyli się z awansu do finału !
Czas na półfinały jak to w takich meczach jest najczęściej nie ma zdecydowanego faworyta ponieważ obydwie drużyny są bardzo zdeterminowane i chcą dostać się do wielkiego finału za wszelką cenę. W tym meczu minimalnym faworytem będzie drużyna Słowenii , która dość dobrze spisuje się w tym turnieju i co ważniejsze już raz tutaj wygrała z ekipą serbską ,
20.09.2009 21:30 # Hiszpania - Serbia # Milenko Tepić więcej niż 9,5 pkt # 2,10 # 10 # bwin
Analiza: Dzisiaj rozstrzygnie się kto zostanie mistrzem Europy w koszykówce mężczyzn. Wiadomo jednak, że bardzo mocna i będąca w formie Hiszpania nie powinna sie zatrzymac w wielkim finale na Serbii, która jest objawieniem turnieju. A pamietam jeszcze jak Polacy mieli jakieś tam szanse na zwycięstwo właśnie z tą drużyną. Nie stawiam jednak na koncowe zwycięstwo druzyny Hiszpanii ani Serbii, lecz na punkty danego zawodnika. jest nim gracz Serbii Milenko Tepić. Bukmacherzy stawiają, iż zawodnik ten nie zdobędzie dwucyfrowej liczby punktów, jednak ja wierzę, że Tepić pokona takową granicę. Powinnien spokojnie rzucić wiecej niz te 10 punktów i według mnie może tego uczynić już w połowie III kwarty. Postawiłbym także na tego zawodnika, iż będzie bardzo dobrze zbierać piłki spod kosza, ponieważ jest to kluczowy atut Serbii w walce z Hiszpanami, jeśli chcą zdobyć Mistrzostwo. Powiem szczerze, ze bardzo emocjonuje się tym meczem jak i jego samym przebiegiem. Hiszpania jest do ogrania, pokazała to już Serbia i Turcja na tym turnieju, więc teraz może, lecz nie musi być podobnie. Hiszpanie z meczu na mecz grają coraz lepiej, wychodzi im niemal wszystko, świetnie gra lider Pau Gasol, więc jak to z nimi będzie - nie wiem! Ja stawiam na Tepicia!