14.10.2008 17:00 # BC Triumph (RUS) - Base Basketclub (BEL) [hc 0:18] # 1 # 1.95 # 10 # Pinnacle
Dzisiaj rozpoczynaja sie rozgrywki koszykarskiego Euro Cup (dawny uleb cup), w pierwszym meczu napakowana gwiazdami druzyna z Moskwy (Goree, Tunceri, Krstic) zmierzy sie z belgijskim przecietniakiem, w ktorym gwiazda jest znany z polskich parkietow Rashid Atkins, druzyna Base swoja gre opiera glownie na amerykanach oraz Ljubotinie (w poprzednim sezonie gral w Turowie Zgorzelec), pierwsze dwa ligowe mecze przegrali, Triumph wygral wysoko swoj pierwszy ligowy mecz. Mysle, ze dzisiaj handicap -18 zostanie latwo przekroczony przez "rosjan"
Dzisiaj rozpoczyna sie runda rewanzowa koszykarskiego pucharu EuroCup. mysle, ze ciekawym typem jest Triumph, handi "tylko" -6,5 co w porownaniu z zeszlotygodniowym -18,5 jest duzo bardziej atrakcyjne, biorac pod uwage fakt, ze z Oostende wczoraj zostal wyrzucony trener Vukoicic (wladze klubu do myslacych nie naleza, zwalniac trenera przed takim meczem...), spowodowane to bylo fatalnymi wystepami w lidze (3 mecze i 3 porazki), 3 dni temu w ligowym meczu ulegli Charleroi na wyjezdzie 82:68, wczesniej przegrali dwa mecze z kelnerami...z kolei milionerzy z Rosji w łikend w lidze nie grali i mogli sie spokojnie przygotowac do dzisiejszego meczu
Dzisiaj odbędą się kolejne mecze Euro Cup. Jak zawsze typuje w nim niespodzianki, a dzisiaj najlepszą z nich jest typ na francuski zespół Roanne. Jest to szósta drużyna I ligi francuskiej. Od wielu lat należą do czołówki ligi i godnie reprezentują Francję w pucharach. W lidze po rozegranych 9 meczach, wygrali sześć meczy. Co godne przypomnienia to ich cztery wygrane pod rzą, z czego jedna po dogrywce 88:86 na wyjeździe z Le Havre. Dzisiaj zagrają na wyjeździe, więc powiem o ich formie na wyjazdach w lidze. Rozegrali tam 5 meczy i wygrali 3 z nich. To bardzo dobry bilans. Zdobywali średnio na mecz 80 punktów. Myślę, że to powinno pozwolić im odnieść jakże cenne zwycięstwo na wyjeździe. Maroussi Honda Athens nie zaczęła tego sezonu najlepiej. Po dotychczasowych 8 rozegranych meczach w I lidze greckiej, wygrali zaledwie 3 spotkania. U siebie grali czterokrotnie, wygrali dwa i przegrali dwa mecze, zdobywając średnio 76 punktów na mecz we własnej hali. To za mało, jednakże są oni faworytami tego spotkania. Statystyki i gra mówi inaczej, stawiam na Roanne
Dzis o godzinie 20 odbedzie sie mecz drugiej kolejki fazy grupowej koszykarskiego EuroCupu pomiedzy francuskim Le Havre, a tureckim Besiktasem. Obie druzyny jak narazie spisuja sie fatalnie w swoich ligach, Le Havre po 11 kolejkach ma na swoim koncie tylko dwie wygrane (z najslabszym w lidze Pau Orthez u siebie oraz niespodziewanie po dziwnym meczu z Elan Chalon na wyjezdzie), ich gra opiera sie glownie na przecietnym amerykaninach - TJ Thompson, Marcus Slaughter oraz podkoszowym francuzem Fabienie Causeur dysponujacym dosc dobrym rzutem za 3 pkt jak na swoja pozycje. Druzyna gosci rowniez zaczela slabo sezon, przegrywajac mecz za meczem, jednak po ostatnich meczach widac, ze sa na fali wznoszacej, przegrali wyjazdowy mecz z silnym Turkiem Telekom, a w ostatnim meczu rozgromili aktualnie 7 zespol Darussafaka Stambul 80:47. Ich sklad jest duzo silniejszy od francuzow... Faison, Baxter czy Turek Ozer maja duzo wieksze umiejetnosci... oraz sa bardziej doswiadczeni. Warto przypomniec, ze turecka druzyna w zeszlym roku grala w final8 pucharu ULEB. Tak wiec stawiam dzisiaj na lepsze umiejetnosci i wieksze doswiadczenie, ktore jest po stronie gosci.
Wysłany: 2008-12-02, 17:38
Cholet Basket - Lokomotiv Rostov # under 153,5
Zawody pucharowe EuroChallenge w koszykówce panów. Oba zespoły w 1 kolejce odniosły zwycięstwo. Cholet ograł Fribourg 82:63, a Rostov rozgromił ukrainskie Sumykhimpr. 99:72. W tym spotkaniu granica punktowa wydaje mi się zdecydowanie za wysoka. Cholet w swojej lidze średnio rzuca troszkę powyżej 71 pkt. w rozegranych kolejkach. A znowu Rostov w lidze rosyjskiej w 7 meczach miał 5 wyników poniżej 150 pkt. Dodatkowo te dwie drużyny pewnie będą walczyć o 1 miejsce, więc wynik powinien być niski.
Wysłany: 2008-12-09, 12:44
Benetton Treviso (ITA) - Le Havre (FRA) +14.5 # 1
3 kolejka Pucharu ULEB pozwoli na wyjaśnienie w grupie, kto awansuje, a kto nie ma już szans. W tym meczu wygrana gospodarzy jest pewna, pytanie tylko w jakich rozmiarach. Jeśli Benetton wygra to będzie miał 3 wygrane, wcześniej z Besiktasem 77:72 i z Khimky 77:59 i prawie pewny awans. Goście jak na razie ten sezon grają słabiutko, w lidze miejsce pod koniec stawki z bilansem 2-9, w pucharze 2 porażki z Besiktasem 61:68 i z Khimky 55:79. Benetton na własnym terenie gra świetnie, Cantu i Premiata ugrały po 65 pkt., Khimky 59, ostatnio Pescaro postawiło twarde warunki i przegrało dopiero po dogrywce. Le Havre nie ma czym straszyć i przypuszczam, że handicap zostanie pokryty, tym bardziej, że w rodzimej lidze tracą ponad 83 pkt./mecz.
Dzisiaj o godzinie 17:00 rozpocznie się kolejna kolejka Europejskiego Pucharu Koszykówki Mężczyzn - EuroCup. Stawiam na mecz rozpoczynający tą kolejkę - Azovmash Mariupol - Lietuvos Rytas. W roli faworyta wszyscy bukmacherzy widzą drużynę gospodarzy, jednak ja stawiam inaczej. Dzisiaj według mnie bardzo możliwa jest tu mała niespodzianka. Lietuvos Rytas to od lat czołowa drużyna Litwy. W tym roku występuje już w EuroCup, a nie jak to bywało wcześniej w Eurolidze. Im gorsza liga, stawka, tym gorsi rywale, z którymi ten bardzo dobry zespół powinien sobie dać bardzo łatwo radę. Dzisiaj Lietuvos Rytas będzie mieć okazję do rozegrania meczu na wyjeździe z Mariupol. Lietuvos Rytas jest liderem po rozegraniu 9 meczy w swojej lidze. Na koncie zgromadzili 16 punktów, a ich forma napawa optymizmem. Co ciekawe Lietuvos Rytas radzi sobie lepiej na wyjazdach niż we własnej hali. Na cudzym terenie Lietuvos Rytas grał 6 meczy, z czego zdołał wygrać aż 5. Jedyną porażkę odnieśli w starciu z Rock Tartu 66:79. Jednak wracając do Pucharów, wiemy, że to inna bajka. Czasami drużyny mobilizują się tylko na wyższe szczeble, zapominając o lidze i odwrotnie. Ja nie jestem takim kibicem Litewskiego klubu, jednak jestem przekonany, iż mimo, że to gospodarze są faworytami, to Rytas pokaże dobrą grę. Kurs bardzo zachęcający, warto zaryzykować !!!
Wysłany: 2008-12-16, 11:54
Skyliners Frankfurt - BC Kalev Cramo under 150,5
4 kolejka pucharu EuroChallenge w koszykówce panów. Bardzo ważny mecz dla obu klubów, na razie te zespoły mają po 1 wygranej i 2 porażki na koncie. Niemcy są na 3 pozycji, a Estończycy na 4 w grupie. Przegrana w tym meczu bardzo ogranicza możliwość awansu do kolejnej rundy, więc na pewno mecz będzie przebiegał pod dyktando defensywy. W dotychczasowych meczach Skyliners w pucharach w tym sezonie 6 underów i 1 over, a co ciekawe właśnie w meczu z Kalevem było 77:75 dla BC. Goście grali od razu w fazie grupowej i mają 2 overy i jeden under. Jednak Skyliners w lidze niemieckiej grają bardzo dobrą koszykówkę i przeciwnicy nierzadko nie rzucają nawet 60 pkt., sądzę, że i dzisiaj nie powinno być wielu punktów, tym bardziej, że od tego meczu zależy los obu zespołów.
Dzisiaj odbędą się kolejne mecze koszykówki mężczyzn w Eurocup. Jak zawsze mamy okazję pooglądać grę bardzo dobrych zespołów,
które jednak nie grają w koszykarskiej Lidze Mistrzów. Jedną z tych lepszych teamów jest niemiecki zespół Brose Bamerg Baskets. Stawiam
dzisiaj na nich, ponieważ jestem przekonany, że we własnej hali nie dadzą się pokonać gorszemu zespołowi z Belgii. Moi faworyci w lidze znajdują
się po środku tabeli. Na 18 grających tam zespołów zajmują 9 pozycję. Grają równo u siebie, jak i na wyjeździe. W tym sezonie odnieśli 7 zwycięstw
oraz 6 razy schodzili jako przegrani. W ostatniej kolejce, jaka odbyła się w niemieckiej lidze 14 grudnia, Bamerg pokonało pewnie u siebie Giessen
46ers 79:56. Mają bardzo dobrą formę i powinni ją podtrzymać, bo zespół, który przyjedzie do Niemiec jest od nich gorszy. Nie grają za aardzo
ofensywnie. Ich średnia punktów zdobywanych u siebie wynosi zaledwie 68. Mam nadzieję, że Bamerg mnie nie zawiedzie, kurs jest bardzo kuszący...
Mecz europejskiej koszykówki pomiędzy zespołem polskim i niemieckim. Faworytem o dziwo są Polacy, jednak ja uważam inaczej. Brose ma szanse dzisiaj wygrać i to bardzo duże, w I lidze niemieckiej w tym sezonie nie grają jak w poprzednim, lecz i tak są bardzo silni. Zajmują 7 miejsce z dorobkiem 16 punktów zdobytych w 15 meczach. Wygrywali do tej pory 8 razy, przegrywając 7 meczy. Co ciekawe to fakt, iż należą do czołówki zespołów, które bardzo dobrze grają na wyjazdach. W tej statystyce zajmują trzecie miejsce z dorobkiem 4 wygranych i 4 porażek. Myślę, że to powinno wystarczyć na BOT, który i tak nie zagra u siebie, tylko w Libercu. Turow Zgorzelec to obecnie jedna z najlepszych polskich druzyn, która w lidze zajmuje szóste miejsce. Zgromadzili do tej pory 26 punktów w 16 meczach i mają jeszcze jeden mecz do nadrobienia. Grają dobrze, jednak są jak każdy do pokonania. Ostatnio mają bardzo złą passę, przegrali swoje 3 ostatnie spotkania w PLK. Najpierw przegrali na wyjeździe 68:70 z AZS Koszalin, potem we własnej hali 64:72 z PBG Basket Poznan, a na koniec ulegli w Kwidzyniu z drużyną Basket Kwidzyn 71:74. Jak widzimy Turów jest w złej formie i dzisiaj powinni przegrać...
W tym meczu koszykarskim rozgrywanym jako puchar europejski jest wyraźny faworyt - Aris. Ja także stawiam dzisiaj na gości, może po niezyt duzym kursie, lecz i tak powinno spokojnie wejść. Jest to czołowa drużyna ligi greckiej, która jeszcze nie załapała określonego rytmu, lecz się rozpędza. Ich celem jest nie tylko zakwalifikowanie się do Koszykarskiej Ligi Mistrzów, co w ich lidze przy obecności Panathinaikosu oraz Olympiakosu będzie bardzo trudnym wyzwaniem, ale także dobry występ w tej edycji. W pierwszym meczu pomiędzy tymi druzynami Aris wygrał pewnie u siebie 84:71. Dzisiaj nie powinno być żadnej niespodzianki, a Aris udowodni rywalom kto jest lepszy !