Absolutnym hitem 8 kolejki w Lidze Islandzkiej bedzie potyczka Valur i Hafnafjordur . Faworytem spotkania jest zespol gosci , ktory zdobywala tytul mistrzowski w ostatnich dwoch latach nie dajac rywalom najmniejszych szans . Aktualnie liderem rozgrywek jest oczywiscie Hafnarfjordur , ktory z 19 punktami pewnie prowadzi w ligowej tabeli . Na trzeciej lokacie plasuje sie zespol gospodarzy Valur Reykjavik , ktory zgromadzil do tej pory 12 oczek . Lider rozgrywek jak narazie zdobyl w lidze najwiecej bramek oraz najmniej ich stracil . Druzyna Valur jeszcze w tym sezonie nie zaznala porazka na wlasnym obiekcie , a bilans wynosi 2-2-0 . Jednak Valur jak na tak dobrze spisujacy sie zespol u siebie traci wedlug mnie za duzo bramek . Uwazam ze zwyciestwo gosci jeszcze pewniejsze , poniewaz Valur nie zanotowal porazki u siebie juz od 8 meczy ligowych wliczajac poprzedni sezon . O zespole przyjezdnych mozna napisac tyle , ze w tym roku znow dominuja w zmaganiach ligowych . Jak narazie wygrali 6/7 spotkan , tracac tylko punkty w zremisownym spotkaniu u siebie z Fylkir . Na wyjazdach bilans czysty 4-0-0 i tylko 3 stracone gole na 9 strzelonych . W poprzednim sezonie Hafnarfjordur w meczach wyjazdowych prezentowal rewelacyjna forme , gdyz w pierwszych dziesieciu meczach wyjazdowych nie stracil nawet punktu Valur niespełna tydzien temu poniosl swoja pierwsza porazke ligowa w tym sezonie na boisku Akranes ulegajac gospodarzom 1-2 . Na wlasnym stadionie pilkarze Valur notowali overy w 3/4 meczy i wydaje mi sie ze dzisiaj over w tak szlagierowym spotkaniu jest sprawa otwarta . Pilkarze Hafnafjordur na poczatku rozgrywek pokonali na wyjezdzie dwie dobre druzyny: Akranes 3-2 i Keflavik 2-1 . Te wymęczone zwyciestwa zmobilizowaly mistrzow Islandii , aby wygrywac pewniej . I to w nastepnych spotkaniach pokonali juz zespoly z Reykjavika czyli Fram i KR po 2-0 . Historia spotkan pomiedzy zespolami z Reykjavika i Hafnafjurdur przemawia bardzo wyraznie na korzysc tych drugiach . Z Valur od 2001 roku Hafnarfjordur rozegral dziewiec spotkan . Az osiem spotkan wygrali pilkarze mistrza Islandii i tylko jedno zwyciestwpo stronie Valur . W historii rozgrywek Landbeiskbeid Hafnarfjordur najwieksze klopoty mial z wielokrotnym mistrzem Islandii tez z Reykjaviku ale KR Druzyna gosci zagra w pelnym skladzie wraz ze swoim super strzelcem Guamundssonem , ktory w ostatnim spotkaniu przeciw Breidablik zdobyl dwa zwycieskie gole 2 polowie dla Hafnarfjordur .
Mecz trzeciej drużyny z pierwszą. Gospodarze 4 dni temu grali mecz w pucharze inter-toto, który przegrali u siebie 0:2, przez co będą mieli napewno mniej sił w tym meczu niż drużyna atualnego lidera. Goście w tym sezonie mają 5 zwycięstw i jeden remis i po raz kolejny nieprzerwanie od 2004 roku zmierzają po mistrzostwo. FH Hafnarfjörður potrafił wygrać z viceliderem na wyjeździe 2:1, przy czym Valur zremisował z nimi i to u siebie 2:2. Ten mecz wydaje mi się takim wyznacznikiem siły pomiędzy drużynami. Jestem przekonany, że drużyna FH Hafnarfjörður wygra dzisiaj ze swoim rywalem i zdobędzie mistrzostwo.
KR, piąta drużyna tabeli podejmie Valur, trzecią drużynę tabeli. Faworytem jest gospodarz, ma znakomitą passę, u siebie ostatnio 3 wygrane, bramki 7-0. Ogółem zespoły spotkały się 10 razy z czego aż 4 razy padal remis. Gospodarze od 12 meczów nie notowali remisu, a że w Islandii sezon jest krótki, to ostatni remis mieli w zeszłym roku. Trzeba też zaznaczyć, że Valur to mistrz Islandii, a KR po 10 kolejkach zdobył więcej punktów niż przez cały zeszłoroczny sezon. Remis bardzo możliwy.
Grindavik UMF vs FH Hafnarfjordur TYP 2
Starcie przedostatnie drużyny 1 ligi islandzkiej z jej liderem. Zespół godspodarzy jak narazie wtgrał tylko raz z ostatnią drużyną w tabeli. Po za tym jedno spotkanie zremisował i 4 razy przegrał. Goście przegrali tylko raz i to w pierwszej kolejce z mocnym Keflavikiem. Odbyło się to na boisku rywala, który na swoim terenie jest szczególnie mocny. Od tej porażki Hafnarfjordur odniósł same zwycięstwa co pozwoliło mu po ostatniej kolejce wskoczyć na pozycję lidera. Kurs może nie jest specjalnie wysoki, ale wynik wydaje się być w miarę pewny.
FH Hafnarfjordur - Throttur Reykjavik TYP 1
Kolejny pewniak do postawienia z udziałem HAfnarfjordur. Gospodarze jak na razie punkty zgubili tylko w pierwszej kolejce by później wygrać 6 kolejnych spotkań. Jest to drużyna zdobywająca średnio przeszło 2,5 bramki na mecz i tracąca niecałą jedną. Throttur obecnie znajduje się na 3 od końca lokacie i nie radzi sobie na wyjazdach. W dotychczasowych spotkaniach średnio strzelał niecałą bramkę na mecz i tracił dokładnie 2. Jeśłi chodzi o zeszłoroczne rozgrywki to gospodarze są mistrzami kraju, a goście ledwo co uniknęli degradacji. Wszystko przemawia za pewną i spokojną wygraną FH.
FH Hafnarfjordur vs Fylkir Reykjavik TYP 1
Czy ktoś w końcu przerwię passę zwycięstw ligowych Hafnarjorduru, która wynosi obecnie 10 spotkań? Najbliższy rywal nie jest słabym zespołem i aktualnie zajmuje 4 miejsce w tabeli, ale już raz musiał w tym sezonie uznać wyższość lidera przegrywając u siebie 2-0. Gospodarze u siebie rozegrali tylko 4 mecze, ale wszystkie wygrali, a na wyjazdach z 7 potyczek 6 razy wyszli zwycięsko i doznali zaledwie jednej porażki. Również bilans bramkowy mają imponujący i strzelili zdecydowanie najwięcej goli bo 32, a stracili zdecydowanie najmniej bo zaledwie 6. Dla mnie po raz kolejny pewny typ na Hafnarfjordur.