11.01.2010 17:30 # TuTo - Sport # 1 # 1.95 # 10 # Expekt
ANALIZA: Dziś wąska oferta u buków, wybrałem spotkanie drugiej ligi Fińskiej w Hokeju. TuTo zmierzy się z Sport, faworytem sa gospodarze, na których postawie dziś ja. Tuto to 4 zespół w tabeli z dorobkiem 55 oczek, traca punkt do lidera. Sport jest na miesjcu 7 z 48 punktami. Obie ekipy mają bilans bramek +11. Sport na wyjeździe wygrał 4 mecze z 15 rozegranych, w bramkach 30:49, nie spisują się najlepiej. TuTo wygrali na własnej tafli 10 z 16 rozegranych meczy, padało tam dużo bramek 62:53 to ich bilans, średnio 7 goli w meczu. Obie ekipy zagrały ze sobą 10 razy, Gospodarze jak i goście wygrali po 5 razy, ostatnio wygrali TuTo 4:3, w tych 10 meczach padło 71 bramek, czyli też 7 goli średnio na mecz, sumując te wyniki mamy rezultat 39:32 dla gospodarzy. Miejscowi mają od trzech spotkań słabą serie nie umią wygrać, ostatnie spotkanie u siebie również przegrali. Sport ostatnie dwa mecze przegrali, podobnie jak dwa ostatnie mecze wyjazdowe. Myśle że dziś padnie minimum 6 bramek, a pewnie wygrają gospodarze.
Analiza: Na dziś wybrałem spotkanie TPS z Assat z ligi Fińskiej. Minimalnym faworytem są gospodarze na których postawie. W tabeli obie ekipy na miejscu 7 gospodarze i na 8 goście, TPS na własnej tafli 9 razy wygrywał, raz remisował i 6 razy przegrywał w bramkach 46:40, ich rywale Assat, na wyjeździe grają słabo wygrali tylko 3 razy, dwa razy remisowali i 11 razy byli gorsi, 32:49 w bramkach, sporo tracą. W 18 bezpośrednich spotkaniach tych zespołów padły 4 remisy, Assat wygrali 5 razy, z czego ostatnie spotkanie 4:1, a TPS lepszy był 9 razy. Ostatnia forma gości jest lepsza niż miejscowych, a to za sprawą bardzo dobrej gry u siebie 4 wygrane z rzędu, ostatni mecz wygrali. TPS miał dobrą passe 5 spotkan wygranych, jednak ostatnie dwa przegrali a wcześniej zremisowali, uważam że ta seria porażek zostanie dziś przerwana. Ogólnie w tabeli obie ekipy dzieli 4 punkty, bilans bramek gospodarzy jest plusowy na 5, a gości minus 1, ale w ostastnich 6 meczach zrobili bilans +14. Myśle że dziś goście nie zdołają powalczyć jak równy z równym i ulegną TPS.
Wicelider ligi fińskiej zagra z dość przeciętnym Assat. Gospodarze radzą sobie bardzo dobrze, mają najmniej straconych goli w lidze i są 12 pkt. za Lukko przy 2 meczach mniej. Goście też grają nieźle, ale na wyjazdach ostatnio przegrywali z gorszymi od KalPy TPS i Karpat, tak więc KalPa nie powinna mieć problemów z ograniem dzisiejszego rywala. W tym sezonie 5:4 dla Assat i 4:0 dla KalPy. Oba mecze wygrywali goście.
_________________ Życie to nieudany wynalazek diabła.
Runda zasadnicza zbliża się powoli ku końcowi dlatego, każdy następny mecz będzie coraz to ważniejszy od poprzednich. Wśród oferty z hokeja wybrałem mecz pomiędzy Jyvaskyla a Karpat. Mimo iż drużyny są dość blisko siebie w ligowej tabeli to zdecydowanym faworytem będzie drużyna gospodarzy, która aktualnie plasuje się na 3 pozycji z dorobkiem 80 punktów zaś goście są na 6 miejscu i mają 68 zdobytych punktów. Ale zdecydowanym czynnikiem, który powinien przesądzić o wyniku jest bardzo słaba forma gości, którzy w 6 ostatnich spotkaniach wygrali zaledwie raz zaś ich przeciwnicy wygrali 3 spotkania. Myślę, że gospodarze bez żadnych problemów wygrają to spotkanie.
Mecz pomiędzy Tappara i Hameenlinna wydaję się być najciekawszy do postawienia ponieważ kurs jest bardzo fajny a ponadto mecz nie jest jakoś ekstra ryzykowny. Gospodarze aktualnie zajmują 9 miejsce z dorobkiem 67 punktów zaś Hameenlinna plasuje się na 5 pozycji i zdobyła jak do tej pory 72 punkty. Jeżeli chodzi o bilans ostatnich spotkań to znacznie lepszy posiadają goście, którzy odnieśli 6 zwycięstw w ostatnich 8 meczach a goście dokonali nie lada sztuki przegrali wszystkie 8 ostatnich pojedynków. Tak więc gdy popatrzymy na prezentowaną formę drużyn to znacznie lepsi są goście, którzy powinni odnieść dość łatwe zwycięstwo.
Dzisiejsza oferta z hokeja nie jest zbyt bogata, myślę, że głównie dlatego, że rozgrywana jest olimpiada, dlatego postanowiłem wybrać ten mecz, który wydaje się trochę mniej pewny od poprzedniego no ale może się uda. Gospodarze to aktualnie 6 drużyna ligi z dorobkiem 71 punktów zaś goście to druga drużyna w tabeli, która zgromadziła jak do tej pory aż 94 oczka. Jeżeli chodzi o formę drużyn to zdecydowanie lepszą prezentują goście, którzy wygrali aż 6 spotkań z ostatnich 8 zaś drużyna gospodarzy również w 8 ostatnich meczów schodziła z tafli zwycięsko zaledwie dwa razy. Myślę, że mimo wszystko warto postawić nie zbyt duże pieniądze na ten mecz ponieważ kurs jest naprawdę fajny a goście są ostatnio zdecydowanie lepszej formy od przeciwników co może być kluczem do zwycięstwa.